Nieuws — 7 sep 2003

Musea die zich op alternatieve locaties begeven, verzinnen hiervoor tegenwoordig klinkende benamingen, zoals ‘Rijksmuseum aan de Maas’ en ‘Hermitage aan de Amstel’. Ook het Stedelijk laat dit najaar zijn visitekaartje op talloze ‘vreemde’ plekken zien.

Aan de Amstel
Het grote overzicht van CoBrA-kunst uit het Stedelijk dat tot en met 30 september in de Hermitage St. Petersburg was te zien, reist door naar het Cobra Museum in Amstelveen. Daar zal de tentoonstelling nog aangevuld worden met werken die niet eerder door het Stedelijk werden uitgeleend, waaronder het monumentale doek Barricade van Constant uit 1949. Constant maakte het doek nadat hij er destijds toe werd aangezet door Stedelijk-directeur Willem Sandberg. 
De tentoonstelling ‘CoBrA terug uit de Hermitage’ in het Cobra Museum omvat ruim 100 werken van onder anderen de Nederlanders Karel Appel, Constant en Eugène Brands en de Denen Asger Jorn, Egill Jacobsen en Carl-Henning Pedersen. De omvangrijke expositie wordt op vrijdag 17 oktober geopend door Europees Commissaris Frits Bolkestein en duurt tot en met 11 januari 2004 (www.cobra-museum.nl).

Aan de Rijn
In december opent nog een tentoonstelling, samengesteld uit de collectie van het Stedelijk en wel in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. In deze expositie, ‘The Secret of the 90s’, gaat het om een keuze van werk uit de jaren negentig. De tentoonstelling duurt van 13 maart tot en met 13 juni 2004 (meer hierover in het volgende Bulletin) (www.mmkarnhem.nl).

In de VS
Nog niet eerder genoemd in dit Bulletin is de tournee van liefst veertig schilderijen en tekeningen van Malevich uit de collectie van het Stedelijk, aangevuld met de Malevich-collecties van het Guggenheim zelf, het Centre Pompidou en de Hermitage tot in totaal honderd werken. Deze tentoonstelling, ‘Kazimir Malevich: Suprematisme’, deed het afgelopen jaar de Guggenheim-musea aan in Berlijn en New York. Wie nu naar Houston afreist, kan tot 11 januari 2004 dezelfde tentoonstelling bezichtigen in The Menil Collection (www.menil.org). 

In de Alpen
Spectaculair ook wordt de tentoonstelling ‘Malevitsch/Mondrian’ in Fondation Beyeler in Bazel van 19 november tot en met 25 januari. Hiervoor heeft het Stedelijk een genereus bruikleen toegezegd van 25 werken van Malevich en Mondriaan. (www.beyeler.com).