Nieuws — 25 jun 2009

24 juni t/m 23 juli 2009

Het Stedelijk toert door Amsterdam onder de naam Stedelijk in de Stad, onder meer met een artistieke versie van een bouwkeet, ontworpen door Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe. De Bouwkeet van het Stedelijk Museum staat van 24 juni t/m 23 juli op het Museumplein. Vlakbij de bouwplaats van het Stedelijk Museum en bij het Van Gogh Museum, waar de tentoonstelling Avant-gardes ’20 / ’60 Hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien is. Bezoek De Bouwkeet voor ontmoetingen, voor koffie of voor vragen aan het Stedelijk, geef je mening, ontmoet kunstenaars en museummedewerkers en doe mee aan gratis workshops!

Doorlopend in De Bouwkeet:
Me at the Stedelijk. Laat je fotograferen voor een green screen en dwaal virtueel door de zalen van het oude Stedelijk. Sta weer oog in oog met werk van Mondriaan, Warhol of de Karel Appelbar.

Programma De Bouwkeet  Museumplein

Woensdag 24 juni, 14 – 16 uur 
Maak samen met beeldend kunstenaar Marjolein Innemée een heus kunstwerk. De inspiratie haal je uit werken van bijvoorbeeld Picasso, die te zien zijn in de tentoonstelling Avant-gardes ’20 / ‘60. 
(6 t/m 12 jaar)

Zaterdag 27 juni, 14 – 16 uur
Thema: Architectuur 
Ontwerp je eigen badkuip! 
Samen met architect Job Schroën van Benthem Crouwel Architekten ga je aan de slag met het Stedelijk Museum. Hoe ziet jouw ideale nieuwbouw eruit? Bedenk een nieuw ontwerp en ervaar hoe het is om architect te zijn. (6 t/m 12 jaar)

Zaterdag 27 juni, 16.30 – 17.30 uur
Michiel Nijhoff (Hoofd Bibliotheek bij het Stedelijk Museum) vertelt over de (architectuur-) geschiedenis van het Stedelijk Museum, van Weissman (1895) tot Benthem Crouwel (2009). 

Woensdag 1 juli, 14 – 16 uur
Nieuw Babylon Animaties. Maak naar aanleiding van het werk van kunstenaar Constant een eigen animatie. Bedenk er een eigen verhaal bij en maak het decor. (6 t/m 12 jaar)

Donderdag 2 juli, 19 – 21 uur
Van Sandberg tot Di Sciullo. 
Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving) over de huisstijlen van het Stedelijk Museum. Welk gezicht gaven de ontwerpers door de jaren heen aan het Stedelijk Museum? En ben je nieuwsgierig naar de allernieuwste huisstijl van het Stedelijk? Vandaag wordt er een tipje van de sluier opgelicht. Bekijk ook de documentaire ‘Ontwerpen in Vrijheid’ over grafisch ontwerper Jan Bons. Neem na afloop een tentoonstellingsaffiche van het Stedelijk mee naar huis. (gratis, op = op).

Zaterdag 4 juli, 14 – 16 uur 
Harmen Liemburg is grafisch ontwerper en printontwerper. Zijn werk heeft een sterke basis in de zeefdruktechniek. Het Stedelijk heeft een aantal van zijn werken in de collectie. Liemburg geeft deze middag inzicht in zijn denk- en werkproces: hoe de inspiratie (die letterlijk op straat ligt) tot werk leidt. Behalve over projecten in Japan en de VS, zal hij vertellen over het recente groepsproject rond het werk van ex-docent Bas Oudt. Na de lezing is er fysiek materiaal te zien. Bekijk voorafgaand aan de presentatie in De Bouwkeet de documentaire over grafisch ontwerper Arman: Arman’s popart.

Woensdag 8 juli, 14 – 16 uur 
Workshop Kunstkussen. 
Als je goed kijkt heeft ieder kunstwerk een eigen verhaal. 
Gebruik je fantasie en neem na afloop je eigen kunstkussen mee naar huis! 
(6 – 12 jaar).

Donderdag 9 juli, 19.30 – 21 uur 
Kunstenares Karin Bos heeft haar atelier aan het Museumplein. In een korte presentatie vertelt zij over haar werk, daarna neemt ze je mee naar haar atelier en laat zij zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Na afloop krijgt iedereen haar laatste catalogus A Trip to the Countryside.

Zaterdag 11 juli, 15 – 18 uur
Video art lovers: mannen versus vrouwen
Een middag videokunst kijken vanuit de eeuwige seksestrijd: macho kunstenaars versus geëmancipeerde kunstenaressen. Wat waren de belangrijkste historische ontwikkelingen en wat is eigenlijk echte videokunst? Met werk van o.a. Pipilotti Rist en Tracey Emin. Daarna komen de mannen aan de beurt met hun eigen filmprogramma met werk van Vito Acconci, Bruce Nauman, Peter Campus, Bill Viola en Gary Hill.Conservator Bart Rutten licht de films toe en geeft waar nodig extra achtergrondinformatie. Vervolgens vertelt kunstenares Ellen Schippers over haar werk dat zij tevens zal vertonen. In haar werk komt de gender-thematiek aan bod.

Woensdag 15 juli, 14 – 16 uur 
Prints ontwerpen! Stoffenprints vertellen veel verhalen. Gebruik je fantasie en de wereld om je heen en vertel jouw verhaal met je eigen prints en patronen op stof. (6-12 jaar)

Zaterdag 18 juli, 12 – 18 uur
Kunstenares Alexis Blake werkt in het kader van Red A.I.R. in Amsterdam (Artist in Residence programma in de Red Light District). Zij gebruikt een aantal dagen De Bouwkeet voor onderzoek: ze creëert een platform voor dialoog. Hoe wordt persoonlijke kennis gecommuniceerd en in hoeverre draagt dat bij aan de collectieve identiteit die Amsterdam met het merk ‘I Amsterdam’ wil promoten? Met een focusgroep van verschillende Amsterdammers en onder begeleiding van een assistent professor van de Universiteit van Colorado gaat zij dit onderzoeken. (Engelstalig)

Woensdag 22 juli, 14 – 16 uur
Foto-wandeling Hunting Luck Kids. Ontdek je eigen buurt helemaal opnieuw: je leert foto’s maken vanuit een kunstzinnige blik en zelf grappige titels verzinnen. (6 – 12 jaar)

Woensdag 22 juli, 19.30 – 21 uur
Creatief duo The Stone Twins vertelt alles over hun ontwerpen en inspiratiebronnen. Waarom nodigen zij de Koninklijke Landmacht uit om een van hun ontwerpen onder schot te nemen? Hoe was het om een van hun opdrachtgevers te knevelen en waar komt het idee vandaan om vijftig klassieke logo's te begraven? (Engelstalig)

Donderdag 23 juli, 19 – 21 uur
Bekijk de Teleac-documentaire Kazimir Severinovich Malevich (1989) over Malevich in het Stedelijk. Geurt Imanse (hoofd collecties)vertelt over zijn specialisme: Malevich, en over de hoogtepunten van deze Russische kunstenaar in de collectie van het Stedelijk.

Openingstijden van De Bouwkeet: 
Woensdag t/m zaterdag: 12 tot 18 uur
Donderdag: 12 tot 20 uur
De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis!

Let op: plaatsen voor de activiteiten zijn beperkt, reserveren noodzakelijk.
Contact en inschrijven: 020 – 573 27 41 ofstedelijkindestad@stedelijk.nl

De Bouwkeet wordt gesteund door:

VSB Fonds
Mondriaan Stichting
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Jan Snel
Zabawas
Gemeente Amsterdam 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie-José Raven, 
Press Office, 020 – 573 26 56,m.raven@stedelijk.nlpressoffice@stedelijk.nl