Nieuws — 8 mrt 2010

Viola Renate en Pinar Demirdag, studenten aan het Sandberg Instituut, voorzien zes grote lichtbakken op station Amsterdam Centraal van nieuwe kunstuitingen. Zij hebben zich voor de eerste editie van Stedelijk Inspires laten inspireren door het werk La Perruche et la Sirène van Henri Matisse uit 1952. Waar Matisse zijn hoofdpersonen laat rondwalen in een tuin vol bladeren en granaatappels laten Renate en Demirdag de parkiet en zeemeermin los in een droomwereld. NS en het Stedelijk Museum zetten hiermee een succesvolle samenwerking voort.

In de versie van Renate en Demirdag, ook werkzaam als grafisch ontwerpduo, gaan de dromen over een tropische oceaan met kleurrijk koraal, een mysterieus bos, een duizelingwekkend universum, een magische nachtelijke tuin met gouden appels en een microscopische wereld. Als klap op de vuurpijl dromen de parkiet en de zeemeermin een moedige droom over een tropische tuin met onbekende, fascinerende planten.

Onder de noemer Zichtbaar Afwezig waren in 2009 al interpretaties van iconen uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien in een zestal lichtbakken op Amsterdam Centraal. Tijdens dit project werkte het Stedelijk samen met studenten van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Zij inspireerden zich op de collectie van het Stedelijk, waarbij de vraag centraal stond hoe een onzichtbare collectie tóch aanwezig kan zijn. Omdat het project zoveel positieve reacties opleverde bij reizigers en bezoekers aan het station, maakt NS de nieuwe kunstuitingen in de lichtbakken op Amsterdam Centraal mogelijk. Bovendien fungeert het station op deze manier voor bezoekers ook in overdrachtelijke zin als een poort naar de stad. Het project zal doorgaan onder de naam Stedelijk Inspires.

Les Rêves de la Perruche et de la Sirène is vanaf 8 maart 2010 te zien in de middentunnel van Amsterdam Centraal.