Nieuws — 20 feb 2024

Elke twee jaar organiseert het Stedelijk een uitgebreide groepstentoonstelling met werk van kunstenaars of vormgevers die wonen en/of werken in Nederland. Uitgangspunt is altijd een discipline of een actueel thema. Het thema voor 2024 sluit aan bij de nieuwe koers van het museum op het gebied van fotografie, en concentreert zich op werken die zich nadrukkelijk bevinden op het snijvlak van beeldende kunst en fotografie.

Dit jaar kwam de keuze tot stand op basis van de nominaties door een twintigtal scouts uit het veld, die een longlist aan een jury voorlegden. De jury, bestaande uit Ahmet Polat (hoofdredacteur van omroep HUMAN, fotograaf, curator, film- en theatermaker), Amal Alhaag (curator, onderzoeker en mede-initiatiefnemer/facilitator van o.a. Metro54 en voorheen de Side Room), Laurens Otto (curator en criticus), Sara Blokland (beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator), en de curatoren van de tentoonstelling: co-curator Mirelva Berghout (onafhankelijk curator en cultureel programmeur) en Vincent van Velsen (conservator hedendaagse kunst en fotografie Stedelijk Museum en voorzitter) overlegde om gezamenlijk tot de selectie te komen.

De volgende 21 kunstenaars zijn geselecteerd:
Aimée Zito Lema / Ana María Gómez López / Anika Schwarzlose / Bruno Zhu / Gilleam Trapenberg / Hira Nabi / Ima-Abasi Okon / Jaya Pelupessy / Katarina Jazbec / Katja Mater / Katja Novitskova / Kévin Bray / Kevin Osepa / Kwabena Sekyi Appiah-nti / Mandy Franca / Neo Matloga / Paoletta Holst / Robert Glas / Semâ Bekirović / Sharelly Emanuelson / Vytautas Kumža

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling, die vanaf 26 oktober 2024 te zien zal zijn, maakt het Stedelijk de aankopen voor de museumcollectie bekend.

De tweejaarlijkse Voorstellen voor de museumcollectie worden financieel gesteund door de Gemeente Amsterdam.