Nieuws — 27 mei 2014

Amsterdam, 27 mei 2014 — Het Stedelijk Museum en De Verdieping presenteren in samenwerking met de drie internationale kunstinstellingen Palais de Tokyo (Parijs), Beirut (Caïro) en New Museum (New York), de serie Trouw invites...: drie tentoonstellingen in de grote kelderruimte van TrouwAmsterdam. De monumentale ruimte wordt daarmee het podium van een nog nooit eerder vertoond samenwerkingsverband in een omgeving waar beeldende kunst en club culture een directe confrontatie met elkaar aangaan.

Op 1 januari 2015 sluiten de inmiddels befaamde nachtclub TrouwAmsterdam en de culturele stichting De Verdieping hun deuren. In de afgelopen vijf jaar is in de voormalige drukkerij aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost een internationaal toonaangevend en innovatief club-, tentoonstellings- en publieksprogramma neergezet. Met het einde in zicht beginnen thema’s als ‘vergankelijkheid’ en ‘tijdelijkheid’ een grote rol te spelen. Maar zoals het publiek inmiddels gewend is van TrouwAmsterdam zal dit einde zich niet in stilte voltrekken.  

De serie Trouw Invites… wordt georganiseerd in navolging op het succesvolle programma Stedelijk at Trouw, een reeks tentoonstellingen en performances die het samenwerkings-verband tussen het Stedelijk Museum en TrouwAmsterdam als uitgangspunt namen om het raakvlak tussen kunst, dans en club te verkennen. Nu is de beurt aan drie andere instellingen om de kelderruimte van TrouwAmsterdam te vullen met kunst. De drie instellingen nodigen ieder een beeldend kunstenaar uit, die de thema’s van ‘vergankelijkheid’ en ‘tijdelijkheid’ verbeelden. De kunstenaars bouwen een totaalervaring, en activeren de thema’s en de specifieke context van het gebouw op geheel eigen wijze door een nieuw werk te ontwikkelen dat speciaal gemaakt is voor deze tentoonstellingsreeks. Trouw Invites…. vindt plaats van 3 juli tot 7 december 2014, en iedere tentoonstelling zal gedurende één maand te bezichtigen zijn.

Programma

  • 3 juli t/m 3 augustus – Trouw Invites… Palais de Tokyo: Fouad Bouchoucha (1981, Marseille, Frankrijk)
  • 4 september t/m 5 oktober – Trouw Invites… Beirut: Rayyane Tabet (1983, Ashqout, Libanon)
  • 6 november t/m 6 december – Trouw Invites… New Museum: AUNTS (2005, New York, USA)

Locatie: TrouwAmsterdam, Amsterdam

Als startschot van iedere tentoonstelling is er een feestelijke opening met lezingen, interviews, performances en muziek rondom het thema en de kunstenaars. 

Organisatie

Curatoren van het programma Trouw Invites…zijn: Hendrik Folkerts (Curator, Stedelijk Museum Amsterdam) en Kim Tuin (De Verdieping, Amsterdam).

Co-curator Trouw Invites… Palais de Tokyo: Rebecca Lamarche (Curator, Palais de Tokyo, Parijs).

Co-curatoren Trouw Invites… Beirut: Antonia Alampi, Jens Maier-Rothe en Sarah Rifky (Curatoren, Beirut, Caïro).

Co-curatoren Trouw Invites… New Museum: Johanna Burton (Keith Haring Director and Curator of Education and Public Engagement, New Museum, New York) en Travis Chamberlain (Associate Curator of Performance, New Museum, New York). 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, winacties en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Kyara van Loenen: kyara@trouwamsterdam.nl