Nieuws — 12 jun 2017

Sinds 2015 presenteren het Stedelijk Museum en het Holland Festival een beeldend kunstenaar die een gratis toegankelijk werk maakt in de openbare ruimte: op het Museumplein. Na Liam Gillick met zijn grootste werk ooit, All-Imitate-Act, in 2015 en vorig jaar de Thaise Rirkrit Tiravanija met Tomorrow is the Question, is het dit jaar de beurt aan het Londens architectencollectief åyr.

Met I’d Rather Be Outside richt het collectief åyr zich op de beloftes van de bouwindustrie en de problematiek rond moderne huisvesting. Voor dit project werkte åyr samen met grafisch ontwerper Fabian Harb aan een printbaar lettertype en vroeg het de New Yorkse curator Harry Burke om fragmenten uit gedichten van Joan Larkin, Mei-mei Berssenbrugge, Carry van Bruggen, Sophie Collins en Bhanu Kapil. Ook heeft åyr Martha Rosler gevraagd haar werk Housing Is a Human Right te tonen, een reclamebord dat Rosler in 1989 op Times Square maakte als kritiek op de sterke stijging van het aantal daklozen in de Verenigde Staten.

Over åyr

åyr werd in 2014 in Londen opgericht door vier architecten met de expositie AIRBNB Pavilion. In hun werk onderzoeken ze de invloed van ontwikkelingen rond eigendom, privacy en sharing binnen het huiselijk domein. Ze maakten onder andere ‘smart homes’ en exposeerden in gehuurde Airbnb-kamers. Het nieuwe werk I'd Rather Be Outside op het Museumplein is gemaakt in opdracht van Holland Festival en Stedelijk Museum.

Over het Holland Festival

Dit jaar viert het Holland Festival zijn 70 jarig bestaan met één van de grootste programma’s tot nu toe. Het festival dat plaatsvindt van 3-25 juni toont een ruime selectie van internationale kunstenaars, met een mix van voorstellingen en concerten uit alle hoeken van de wereld. Klik hier voor meer informatie over het Holland Festival. 

Noot voor de redactie

De besloten opening op zaterdag 10 juni is voor pers toegankelijk, aanmelden verplicht via de Press Office.

Programma:

14.00 uur Ontvangst en welkomstwoord Beatrix Ruf en Ruth MacKenzie
14.20 uur Interview åyr door Martijn van Nieuwenhuyzen, conservator Stedelijk
14.40 uur Preview I’d Rather Be Outside op het Museumplein
15.00 uur Borrel onder de luifel bij Stedelijk Restaurant
16.00 uur Einde opening

Voor meer informatie, beeldmateriaal en aanmelden voor de besloten opening kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum: 020 - 5732 656/ 660 of pressoffice@stedelijk.nl.

Credit

I'd Rather Be Ootside wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwfonds Cultuurfonds, Bruil, Movares en Roseboom.

Holland Festival word ondersteund door: