Nieuws — 26 sep 2007

Heropening Stedelijk Museum: december 2009

Als enige huurder in het Post CS-gebouw heeft het Stedelijk Museum verlenging van het huurcontract gekregen. Dit betekent dat het museum niet tot juli maar tot oktober 2008 van het gebouw gebruik zal kunnen maken. Daarna zal het museum zich, tot de heropening van het pand aan het Museumplein in december 2009, met speciale kunstprojecten manifesteren in de wijken van Amsterdam – in samenwerking met andere culturele instellingen, kunstenaars en buurtbewoners. Ook is het museum in de zomer van 2009 met collectie te gast in het Van Gogh Museum.

De plannen voor de manifestaties in de stad worden op dit moment ontwikkeld en het museum zal de inhoud daarvan zo spoedig mogelijk bekend maken. Met deze projecten in de stad wil het Stedelijk Museum nieuw publiek bereiken en ontmoeten, en het met moderne kunst in contact brengen. Ook gaat het museum nieuwe samenwerkingsverbanden aan, werkt het op een nieuwe manier met kunstenaars samen, in dit geval in een nieuwe stedelijke context, buiten het museumgebouw. Daarnaast treedt het museum buiten de gebaande paden, met een toegankelijk programma en in contact met de multiculturele samenleving. De projecten zullen een mars zijn naar het Museumplein, in voorbereiding op de heropening van het nieuwe Stedelijk Museum.

Zomer 2009: het Stedelijk in het Van Gogh Museum
Van juni tot september 2009 toont het Stedelijk Museum aspecten van zijn collectie in het Van Gogh Museum. Aan de inhoud van de presentatie wordt op het moment gewerkt. Zeker is dat het initiatief welkom zal zijn bij een ieder die er naar uitziet weer oog in oog te staan met delen van de collectie van het Stedelijk.

Wat gebeurt er verder in 2009?
De oplevering van het nieuwe depot betekent het startsein van een logistieke megaoperatie: de verhuizing van 90.000 kunstvoorwerpen van drie depots naar één nieuw depot. 
De oudbouw aan het Museumplein wordt opgeleverd, evenals de nieuwbouw. Daarmee vangt het volgende arbeidsintensieve project aan: het inrichten van de vaste collectie in de oudbouw, met alles dat daarbij hoort – het transporteren van de stukken, het hangen van schilderijen, plaatsen van objecten in nieuwe vitrines en op sokkels, het installeren van videokunstwerk, tot en met het aanbrengen van bijschriften en zaalteksten. Voor de inrichting van de nieuwbouw geldt hetzelfde. Bovendien zullen klimaat, licht en alle elektronica grondig moeten worden getest. Al met al realiseert het museum met een kleiner team dan voorheen de inrichting van een verdubbeld oppervlak.
 
Ondertussen worden publicaties uitgebracht, educatieve projecten op touw gezet, bijbehorende materialen gedrukt, worden de 160.000 titels van de bibliotheek en het museumachief verplaatst, een grootscheepse mediacampagne gestart, na een eerder uitgeschreven wedstrijd de huisstijlmaterialen vervaardigd, de heropening voorbereid en de nieuwe kantoren en ateliers ingericht. 
Ondanks deze inspanningen zal het museum in 2009 toch ook met kunst zichtbaar blijven voor het publiek, door middel van de programmering elders in de stad.