Nieuws — 31 dec 2007

Het Stedelijk Museum heeft in 2007 ruim 225.956 bezoekers getrokken. Daarmee heeft het de prognose met 10 % overstegen. Vooral de tentoonstelling Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms blijkt een grote publiekstrekker: ruim 100.000 mensen passeerden reeds de kassa. Deze tentoonstelling is nog tot en met 13 januari 2008 te zien.

In 2007 heeft het Stedelijk Museum in de tijdelijke huisvesting in het Post CS-gebouw en in de dependance Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een afwisselend programma geboden. 
Er waren krachtige solotentoonstellingen, zoals die van Paul Chan, Heringa/Van Kalsbeek en in de projectruimte Docking Station van opkomende kunstenaars als Ryan Gander, Melvin Moti en Sean Snyder. Ook thematentoonstellingen kwamen aan bod, bijvoorbeeld Mapping the City, een onderzoek naar de verhouding van kunstenaars tot de stad – een vervolg op Mapping the Studio. 

De tentoonstelling Drawing Typologies: Voorstel voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2007 bood een spannend overzicht van zeer diverse opvattingen binnen de hedendaagse tekenkunst en leidde tot meerdere aankopen. Het museum sluit het jaar af met Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms, waarin het nieuw licht werpt op het oeuvre van de bekende Pop Art-kunstenaar.

In april 2007 werd de nieuwbouw aan het Museumplein ingeluid met een Japanse Groundbreaking Ceremony en in oktober 2007 kon de bouw werkelijk van start gaan.

Voor 2008 heeft het Stedelijk Museum onder meer het grote overzicht 60 jaar MAGNUM Photos op de agenda staan (vanaf 8/2). Ook zijn er solo’s vanAllora/Calzadilla (vanaf  8/2), Tobias Rehberger (vanaf 22/2) en Wolfgang Tillmans (vanaf 20 juni). Het voorstel voor de jaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen zal in 2008 gewijd zijn aan de invloed van digitale media op de hedendaagse beeldende kunst (vanaf 30 mei). 

Het Stedelijk Museum zal tot 1 oktober 2008 gebruik maken van de tijdelijke locatie in het Post CS-gebouw en sluit af met twee grote projecten: The Vincent Award 2008, de tweejaarlijkse Europese kunstprijs waarvan de vijf genomineerden inmiddels bekend zijn (vanaf 20 juni, zie ookwww.thevincentaward.eu) en Snap Judgments, een overzicht van de hedendaagse Afrikaanse fotografie, samengesteld door Okwui Enwezor van het International Centre of Photography, New York (vanaf 26 juni).
 
Vanaf oktober 2008 start Het Stedelijk in de Stad en is het museum, tot de heropening aan het Museumplein, december 2009, op verrassende manieren aanwezig in verschillende buurten in Amsterdam.