Nieuws — 6 nov 2014

Op maandag 10 november wordt onder de luifel van het Stedelijk Museum het werk Replacement Piece van Ger van Elk uitgevoerd. Het is het laatste werk van de onlangs overleden kunstenaar dat nog op zijn aanwijzingen kan worden geïnstalleerd.

Voor Replacement Piece verving Van Elk een vierkante meter van een grondoppervlak door een foto van het verwijderde deel. Hij speelde hiermee met het beeld en de verbeelding daarvan. Met zijn ingreep wilde hij de kijker bewust laten zijn van hoe hij kijkt. Hij streefde naar kunst zonder tamtam, niet gemaakt van dure materialen, en vaak voorzien van een stevige dosis parodie. 

Van Elk voerde op uitnodiging van Harald Szeemann Replacement Piece voor het eerst uit voor de legendarische tentoonstelling When Attitudes Becomes Form in 1969. Toen verving hij een stuk asfalt voor de Kunsthalle te Bern, maar de foto ging al snel verloren door de invloed van weer en verkeer. De tweede, meer bestendige versie installeerde hij 2011 voor het Kröller-Müller Museum. In 2013 voerde hij het werk uit in Venetië, bij de Fondazione Prada, in een remake van de tentoonstelling When Attitudes Becomes Form.

Bart Rutten, conservator van het Stedelijk Museum, had de afgelopen jaren nauw contact met de kunstenaar over dit werk: “Het was een diepgekoesterde wens van Ger dat er ook voor de ingang van het Stedelijk, het museum waar hij zijn hele leven lang een hechte band mee had, een Replacement Piece zou komen. Het is voor ons heel bijzonder dat hij nog zelf de locatie heeft kunnen bepalen. Met de humor die hem zo eigen is, knipoogt dit kleine eigenwijze werk naar de metershoge sculptuur van Richard Serra.”

De Amsterdamse kunstenaar Ger van Elk, die afgelopen zomer op 73-jarige leeftijd overleed, was een van de belangrijkste grondleggers van de conceptuele kunst. In 1969 kreeg zijn werk grote bekendheid door onder meer de invloedrijke tentoonstelling Op losse schroeven, wat de introductie was van de conceptuele kunst in Nederland.

Het Stedelijk heeft meer dan 50 werken van de Ger van Elk in de collectie, en zijn werk nam een belangrijke plaats in in tentoon-stellingen door de jaren heen. In 2010, vlak voor de heropening van het Stedelijk, werd tijdens Temporary Stedelijk zijn Well-Polished Floor Sculpture uit 1969-1980 opnieuw uitgevoerd, voor de derde keer in dit museum. Tijdens Temporary Stedelijk 2 in 2011 was werk van Van Elk opgenomen in zowel de collectie-opstelling als in de tentoonstelling Recollections, die de invloed van Op losse schroeven in kaart bracht.

Na de heropening van het museum in 2012 werd het werk van Ger van Elk uitgebreid in 
de vaste collectieopstelling van het Stedelijk getoond. Op dit moment is in de tentoonstel-ling Bad Thoughts – De collectie Martijn en Jeannette Sanders een zaal aan Ger van Elk gewijd, nog tot en met 11 januari in het Stedelijk te zien.

Replacement Piece is een schenking van de kunstenaar aan de collectie van het Stedelijk Museum, mede mogelijk gemaakt door Adieu BV en met dank aan Galerie Grimm.