Nieuws — 28 dec 2015

Amsterdam, 24 december 2015We gaan de laatste dagen van december in, en dat betekent ook: afscheid nemen van een jaar lang live werken van Tino Sehgal in de zalen van het Stedelijk.

We kijken terug op verraste bezoekers bij This is propaganda. Op ongemakkelijke maar gefascineerde bezoekers bij Kiss. En nog ongemakkelijker bezoekers bij Kiss (clean version). Vrolijke bezoekers bij This is so contemporary, en curator Martijn van Nieuwenhuyzen die soms zelf met dit werk meedanste. Betoverde bezoekers bij This variation, waar op de laatste dag de grootste fans het werk zelfs tot de finale minuut wilden meemaken en het juichend uitluidden met de vertolkers. Bezoekers van de Museumnacht die niet wisten hoe ze het hadden, oog in oog met de strippende 'suppoosten' van Selling out. Arnon Grunberg die, gebiologeerd door het werk van Sehgal, meedeed als vertolker in This progress, en erover schreef voor NRC. 

Kranten noemden de expositie van Tino Sehgal "een briljante zet van het Stedelijk” (NRC) en “een mooi visitekaartje van de nieuwe directeur” (Volkskrant).
In een terugblik schrijft Rutger Pontzen in de Volkskrant: “Tino Sehgal weet een museumbezoek wel onvergetelijk te maken” en dat de tentoonstelling “een opzet is die zijn gelijke in museumland niet kent”. En dan was er Laure van den Hout, die elke editie recenseerde met fantastische artikelen op 8Weekly.

Artforum schaart het overzicht bij de beste performancekunst van 2015, en de New York Times noemde het "an unusual level of collaboration between artist, interpreters and the museum: Tino Sehgal and the curators worked closely to create meaningful combinations".

De kunstenaar was zelf soms ook verrast. Op verzoek van Beatrix Ruf bedacht hij een speciale Vrienden-actie: wie Tino-Vriend werd, zou een woord krijgen. Zij vroeg hem een tekst te maken van 365 woorden: een woord voor elke dag uit 2015. Hij was ervan overtuigd dat het veel te veel zou zijn. Het raakte uitverkocht.
 
Martijn van Nieuwenhuyzen, samen met Beatrix curator van de tentoonstelling, schreef een blog voor de website van het Stedelijk, waarin hij terugkijkt op dit zeer bijzondere jaar.
 
Maar... dit zal niet het laatste zijn dat we zeggen over het werk van Tino Sehgal. Mogelijk kunnen we in het nieuwe jaar nog een mooie mededeling doen.
We houden u op de hoogte!

Allerlaatste kans

In de laatste dagen van december heeft u de laatste kans om nog drie werken van Tino Sehgal mee te maken:

Tot en met 31 december 18.00 uur wordt This occupation uit 2005 uitgevoerd, dat het Stedelijk realiseerde in samenwerking met het Straatpastoraat, een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

En Instead of allowing some thing to rise up over your face dancing bruce and dan and other things uit 2000, waar het op 1 januari 2015 mee begon - een aankooop van het Stedelijk uit 2005. 

Als geste naar het Stedelijk-publiek dat het overzicht het hele jaar gevolgd heeft, geeft Tino Sehgal op zondag 27 december vanaf 15.00 uur een sneak preview van een geheel nieuw werk: Ann Lee & Marcel, waar hij de afgelopen maand al try outs voor deed in het museum.

Het Stedelijk: 365 dagen per jaar geopend

Het Stedelijk Museum is 365 dagen per jaar geopend, dus ook met de feestdagen.
Op oudjaarsdag, donderdag 31 december, sluit het museum om 18.00 uur.
Een impressie zien van het Stedelijk in 2015? Kijk dit filmpje.

 

Overzicht van A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal:


Januari
Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things, 2000

Februari
This is new, 2003
This is good, 2001

Maart
This is good, 2001
This is propaganda, 2002
This is exchange, 2002
Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things, 2000

April
Kiss, 2002
This is so contemporary, 2004

Mei
Kiss (clean version), 2006

Juni
This variation, 2012
(i.s.m. Holland Festival)

Juli
Yet untitled, 2013

Augustus
Ann Lee, 2011

September    
This situation, 2007

Oktober
This progress, 2006

November
Selling out, 2002
This is critique, 2008
This is propaganda, 2002

December
This occupation, 2005
Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things, 2000

27 december:
Ann Lee & Marcel, 2015

A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal werd mede mogelijk gemaakt dankzij hoofdbegunstiger Stichting Ammodo, begunstigers Fonds 21, begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, het Goethe Institut en Outset.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 26 56 of pressoffice@stedelijk.nl