Nieuws — 16 aug 2008

Het Stedelijk Museum heeft de collectie uitgebreid met werk van de volgende kunstenaars: Pierre Bastien, Gabriel Lester, Gert Jan Prins, Remko Scha en Arthur Elsenaar, Jochem van der Spek, Driessens en Verstappen, Luna Maurer.

Elk jaar koopt het Stedelijk Museum werk aan in het kader van de Gemeentelijke Kunstaankopen. Dit jaar waren de voorstellen daarvoor te zien in de tentoonstelling Deep Screen – Art in Digital Culture met als thema hedendaagse kunst die sporen van de digitale cultuur in zich draagt. De tentoonstelling werd samengesteld door gastcurator Andreas Broekmann, werkzaam in Berlijn en expert op het gebied van digitale invloeden in kunst en maatschappij. De jury, onder voorzitterschap van Broekmann, selecteerde 18 kunstenaars uit meer dan 200 inzendingen.

De inzendingen voor Deep Screen varieerden van schilderijen, tekeningen, fotografie, sculptuur, installatie tot videokunst en generatieve softwarekunst. Hoe divers de media die de kunstenaars hanteren ook zijn, aan alle werken is te zien hoe de beeldvorming en waarneming in het digitale tijdperk verandert. 

Deep Screen was een van de laatste tentoonstellingen die te zien waren in het Stedelijk Museum CS in het Post CS-gebouw. Het museum heeft deze tijdelijke locatie inmiddels verlaten en presenteert zich de komende anderhalf jaar metStedelijk in de Stad. 

De Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2009 zijn gewijd aan het medium Fotografie. Voor deze editie nodigt gastcurator Hans Aarsman kunstenaars uit werk in te sturen dat ontstaan is dankzij onopzettelijkheid, toeval of als spontane ontdekking. De bijbehorende tentoonstelling is van 13 t/m 17 mei 2009 te zien tijdens de Art Amsterdam.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.