Nieuws — 14 jan 2020

Op vrijdag 21 februari gaat tijdens Sonic Acts Academy de sensorische installatie More Moiré² van kunstenaar Philip Vermeulen in première in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vermeulen overweldigde eerder het publiek met werken als Boem BOem en Flap Flap en is nu genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2020. Naast Vermeulen zijn er werken en performances te zien van andere geluidskunstenaars in het Stedelijk. 

Philip Vermeulen, 'More Moiré²' , polyester, led light, mesh curtain, linear stages, 2020.
Philip Vermeulen, 'More Moiré²' , polyester, led light, mesh curtain, linear stages, 2020.

Met More Moiré² onderzoekt Vermeulen het spanningsveld tussen de ervaring van de lichaamloze digitaliteit en de materiële lichamelijkheid. Net als in zijn eerdere werk stelt hij met deze installatie de zintuigen van de bezoekers op de proef. Geïnspireerd door het werk van lichtkunstenaars als Doug Wheeler en James Turrel, creëert hij een overweldigende filmische ervaring in een panoramische Ganzfeld-ruimte. Met zijn gecomponeerde landschappen van licht, geluid en bewegende moiré-patronen, speelt hij met de menselijke waarneming. Met More Moiré² dwingt Vermeulen een reset van de zintuigen af en wakkert hij de bewustwording van het eigen materiële bestaan aan. Afgelopen maanden werkte Vermeulen in opdracht van Sonic Acts en W139 aan More Moiré² en zal het werk van 21 tot en met 27 februari te ervaren zijn in het Stedelijk Museum.

SONIC ACTS ACADEMY IN HET STEDELIJK MUSEUM
Op 21, 22 en 23 februari vindt Sonic Acts Academy plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Het Stedelijk Museum werkt al sinds 2011 samen met Sonic Acts en neemt op vrijdag 21 februari deel aan het programma. Naast Philip Vermeulen treden komende Academy-editie geluidskunstenaars als Anthea Caddy, Sadaf en Maika Garnica in het Stedelijk Museum met hun werk voor het voetlicht.

Sonic Acts Academy is het internationale festival voor audiovisuele kunst en kritische perspectieven, met betrekking op onze veranderende planeet en de noodzaak om onze gezamenlijke toekomst opnieuw vorm te geven. Het festival biedt drie avonden met experimentele concerten, live cinema en progressieve clubnachten, en twee conferentiedagen met de meest relevante internationale sprekers van het moment.

Sonic Acts Academy 2020
More Moiré² van Philip Vermeulen en werk en performances van andere geluidskunstenaars als Anthea Caddy, Sadaf en Maika Garnica

Datum: 21 februari 2020
Tickets: voor Sonic Acts Academy 2020 zijn festivalpassen à €70/€60, dagpassen à €23/€15 (vr 21 feb) te koop via www.sonicacts.com.

Binnenkort zullen de tickets à €18,50/€10 voor het programma in het Stedelijk Museum in de verkoop gaan.

More Moiré² is een co-productie van Sonic Acts en W139 en wordt ondersteund in het kader van Immerse\Interact door Nederlands Filmfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De première van More Moiré² is een samenwerking van Sonic Acts met Stedelijk Museum Amsterdam. More Moiré² is onderdeel van Re-Imagine Europe, mede ondersteund door het Creative Europe programma van de Europese Unie.