Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Nieuws — 27 feb 2015

Vanaf 27 februari 2015 toont het Stedelijk Museum twee nieuwe aankopen van de Britse kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen. De werken, getiteld Running Thunder (2007) en Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 (2005), worden samen met het bruikleen Broken Column (2014) voor het eerst in een museum tentoongesteld.

Running Thunder is een geluidloze kleurenfilm van 11 minuten, in een loop. Op het eerste gezicht lijkt een rustend paard in een wei te liggen. Het gras beweegt langzaam in de wind en een vlieg cirkelt rond het dier. Pas wanneer de vlieg op de oogbal van het paard gaat zitten en het paard niet knippert, valt op dat zijn hele lichaam niet beweegt - het paard is blijkbaar dood. De titel Running Thunder is misleidend: het roept associaties op met paardenraces, snelheid en kracht maar verwijst ook naar de ‘stilte’ voor de naderende storm. Waar in een film normaal gesproken geluid en beweging suspense creëren, lukt het Steve McQueen in dit werk met een statische opname.

Het werk Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 (2005) beeldt een bibberend jongetje uit. Hij staat met een handdoek op het strand en heeft net meegedaan aan de Nieuwjaarsduik van 2002, het eerste nieuwe jaar na de aanslagen van 9/11. Het beeld van de koukleumende Mees zit in een lichtbak, waardoor het de uitstraling van een filmprojectie en de suggestie van beweging en tijdsverloop krijgt. Het werk is kenmerkend voor McQueens kunst: het toont in één beeld zowel een suggestie van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de afgebeelde situatie, als een uitbeelding van wat het gevolg van de situatie zal zijn.

De aankopen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds en de Bank Giro Loterij.

Over de kunstenaar

Steve McQueen (Londen, 1969) studeerde aan Chelsea College of Art and Design en Goldsmiths College in Londen. Hij maakte verschillende korte films: Dead Pan (1997) is te zien geweest in het Museum of Modern Art New York en Western Deep (2002) maakte deel uit van documenta 11.

McQueen produceerde verscheidene speelfilms, waaronder Hunger (2008) en Shame (2011). Voor de film Twelve Years a Slave (2013) won hij een Acadamy Award, een BAFTA en een Golden Globe. McQueen woont en werkt in Amsterdam en Londen. Het Stedelijk Museum kocht in 2004 werk aan van McQueen en heeft nu drie werken van de kunstenaar in de collectie.