Nieuws — 2 sep 2010

Het Stedelijk Museum bestaat op dinsdag 14 september precies 115 jaar – en dat moet gevierd worden. Speciaal voor de verjaardag van het Stedelijk is het museum die dag langer open, namelijk van 10.00 – 19.30 uur, en bovendien gratis toegankelijk. Voor elke bezoeker is er een stuk taart en om 18.30 uur is er een indrukwekkende performance van de Britse kunstenaar Rory Pilgrim.

Performance Rory Pilgrim


De verjaardag van het Stedelijk Museum, dat op 14 september 1895 zijn deuren opende, wordt luister bijgezet door de jonge Britse kunstenaar Rory Pilgrim (1988). Hij componeerde speciaal voor The Temporary Stedelijk een betoverend en ontroerend muziekstuk: Women and Children: What Has Made This Building Last? Het wordt bij de monumentale trap uitgevoerd door een brassband, de soliste Daisy Roderigues en het Nieuw Amsterdams
Kinderkoor o.l.v. Caro Kindt. De kunstenaar dirigeert het stuk zelf, de liedtekst is geïnspireerd op het museumgebouw als plaats van verandering, discussie en protest. Na enkele indrukwekkende opvoeringen tijdens de besloten preview dagen, krijgen nu de bezoekers de kans deze unieke performance mee te maken. Meer lezen over de achtergronden van de performance kan via www.stedelijk.nl bij ‘nieuwsberichten'.

Publieksprogramma: genoeg te doen in het Stedelijk

Bij The Temporary Stedelijk hoort een levendig programma voor een breed publiek, op donderdag (tot 22 uur!), vrijdag en in het weekend. Elke donderdagavond is er een lezing, performance, filmavond of een ander evenement. Zo geeft op 16 september Nicoline van Harskamp in het auditorium de performance Max Bonner on the Phenomenology of Speech.
Verder geven experts op allerlei terreinen op vrijdagmiddagen hun visie op de tentoonstellingen in Gallery Talks, met op 10 september hoogleraar Engelse literatuur Christoph Lindner.

Iedere zaterdag van 11 – 12.45 uur is er een Walk & Talk: gratis interactieve rondleidingen, voor volwassenen. Iedere zondagochtend zijn er gratis familierondleidingen en iedere zondagmiddag workshops voor kinderen. Doorlopend kunnen kinderen in de educatieve ruimtes het Temporary T-shirtje versieren (en aantrekken) of hun eigen museumvleugel bouwen. Ook biedt het gratis Familiespoor een spannende dwaaltocht door de zalen. Het volledige programma is te zien op www.stedelijk.nl.

Corneille herdacht in het Stedelijk


Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden kunstenaar toont het museum een week lang het schilderij Het vrolijke ritme van de stad (1949). Corneille (1922-2010) was net na de Tweede Wereldoorlog een van de oprichters van de experimentele schildersgroep CoBrA. Net als bij het werk van onder meer Karel Appel was bij Corneille de invloed van de kindertekening altijd duidelijk herkenbaar. Corneille, die grotendeels autodidact was, liet in zijn werken een opgewekte wereld zien, waarin vrouwen en dieren de hoofdrol speelden.

Noot voor de redactie:


Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven
020 – 573 26 56
m.raven@stedelijk.nl
pressoffice@stedelijk.nl

De PDF-versie