Nieuws — 11 feb 2014

Karin van Gilst (algemeen directeur Stedelijk Museum), Michiel Verboven (managing director BankGiro Loterij) en Maudy van Ommen (hoofd Development Stedelijk Museum) tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij. Foto: Roy Beusker Fotografie

 

De BankGiro Loterij schenkt dit jaar 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. Ook het Stedelijk Museum Amsterdam is beneficiënt en ontvangt 200.000 euro per jaar. In totaal ontvingen 70 culturele organisaties dinsdag 11 februari tijdens het Goed Geld Gala in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een bijdrage van de loterij. De bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij zorgen er ook dit jaar weer voor dat vele vormen van cultuur worden gesteund.

In 2013 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 124,9 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland. Naast grote landelijke organisaties die jaarlijks een schenking van de BankGiro Loterij ontvangen, waaronder het Stedelijk Museum, ondersteunt de loterij dit jaar vele regionale projecten voor het behoud van monumentaal erfgoed.

Karin van Gilst, algemeen directeur Stedelijk Museum: “We zijn er zeer trots op een vaste beneficient te zijn van de BankGiro Loterij. En het gaat goed met het museum: sinds de heropening hebben we meer dan een miljoen bezoekers ontvangen. De Malevich-tentoonstelling was een groot succes en nu zijn alle ogen gericht op Marcel Wanders. De steun van de BankGiro Loterij helpt ons onze ambities voor restauraties en aankopen voor de collectie waar te kunnen maken. Net als in het verleden wil het Stedelijk vandaag aankopen wat morgen tot ons erfgoed zal gaan behoren. Deze donatie stelt ons in staat dit te gaan doen, ter ondersteuning van de kunstwereld, maar bovenal ter inspiratie van het publiek.”

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. Zie ook:www.bankgiroloterij.nl