Nieuws — 6 feb 2020

Loterij schonk sinds 1961 al 10 miljard euro aan goede doelen

Nieuws — 6 feb 2020

Dinsdag 6 februari heeft het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij 487.158 euro mogen ontvangen. De loterij verdeelde gisteravond ruim 84,3 miljoen euro onder 77 culturele organisaties, 5 miljoen meer dan vorig jaar. Het geld is bijeen gebracht door de deelnemers van de loterij. De BankGiro Loterij is een vaste partner van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Rein Wolfs, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, heeft dankzij deze steun zijn eerste aankopen voor het museum kunnen doen: van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad, van wie het Stedelijk afgelopen jaar een groot overzicht presenteerde, en van de 94-jarige Libanese-Amerikaanse kunstenaar Etel Adnan, van wie het Stedelijk nu de eerste werken aan de collectie kan toevoegen.

De steun van de BankGiro Loterij heeft ook een groot onderzoeksproject mogelijk gemaakt naar negen werken van Marc Chagall, een geliefde kunstenaar in de collectie van het Stedelijk. Dit onderzoek heeft, ook internationaal gezien, inmiddels belangrijke inzichten opgeleverd op het gebied van zijn materiaalgebruik en schildertechniek. In de loop van 2019 werden op grond van deze bevindingen acht schilderijen van Chagall gerestaureerd, die te zien waren in de tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migrantenkunst in Parijs. Deze publiekstrekker sloot afgelopen zondag af met ruim 280.000 bezoekers.

Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum:

“We zijn ongelooflijk blij met de steun van de BankGiro Loterij. Elk jaar weer is het Goed Geld Gala een indrukwekkend statement voor het belang van kunst en cultuur! Het Stedelijk wordt hiermee in staat gesteld om dingen te doen die anders niet mogelijk zouden zijn. In de huidige tijd is het bijvoorbeeld van enorm belang om het programma en de collectie van het museum diverser te maken. Met hulp van de BankGiro Loterij hebben we belangrijke aankopen kunnen doen die onze koers nu al in een meer diverse richting veranderen. Dat is een fantastisch signaal. Wij als Stedelijk danken de BankGiro Loterij en iedereen die door het kopen van loten dit unieke systeem van cultuurmecenaat daadkrachtig ondersteunt.”

Noot voor de redactie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum Amsterdam, 020 - 573 26 56, pressoffice@stedelijk.nl.