Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 29 jun 2016

Amsterdam, 29 juni 2016 - Het Stedelijk Museum kondigt met trots aan dat het een omvangrijke schenking ontvangt van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann (Hamburg, 1942). De schenking bestaat uit zo’n 600 werken van de kunstenaars: Cosima von Bonin (Duitsland, 1962), Enrico David (Italië, 1966), Thomas Eggerer (Duitsland, 1963), Cerith Wyn Evans (Verenigd Koninkrijk, 1958), Jack Goldstein (Canada, 1945-2003), Jutta Koether (Duitsland, 1958), Michael Krebber (Duitsland, 1954), Lucy McKenzie (Verenigd Koninkrijk, 1977), Matt Mullican (Verenigde Staten, 1951), Henrik Olesen (Denemarken, 1967), Paulina Olowska (Polen, 1976), Jorge Pardo (Cuba, 1963), Jeroen de Rijke/Willem de Rooij (Nederland, 1970-2006 en 1969), John Stezaker (Verenigd Koninkrijk, 1948), Wolfgang Tillmans (Duitsland, 1968), Christopher Williams (Verenigde Staten, 1956) en Heimo Zobernig (Oostenrijk, 1958).

De schenking geeft een indrukwekkende weerslag van kunstenaars die in de jaren 90 – 2000 doorbraken en die momenteel internationaal tot de top behoren. De verzameling is met veel zorg samengesteld, waarbij relevante ontwikkelingen binnen de verschillende oeuvres zijn samengebracht. De samenstelling van de schenking is even gevarieerd als de kunst van de afgelopen 20 jaar: het gaat om schilderijen, installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier en film. Bijzonder is de grote omvang van veel van de kunstwerken.

Thomas Borgmann over de schenking: “Sinds mijn eerste bezoek aan het Stedelijk in de jaren 60 heb ik het museum op de voet gevolgd, het voelt voor mij als een thuisbasis. De diepgaande kennis van de medewerkers en de hoge professionele standaard hebben een grote indruk op mij gemaakt. Ik vind de toewijding aan en zorg voor de collectie een prachtige combinatie met het dynamische en gedurfde tentoonstellingsprogramma. Met de schenking wil ik mijn hechte band met het Stedelijk Museum en Beatrix Ruf onderstrepen.”

Lucy McKenzie, Untitled, 2004, fotografie op behang, 200 x 243 cm

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zegt: “Het Stedelijk is enorm vereerd dat het zo’n uitgebreide en essentiële schenking in ontvangst mag nemen. Er is door Thomas Borgmann echt met oog voor museale en monumentale kwaliteit verzameld. Ik ben heel trots en dankbaar dat het Stedelijk zo’n geweldige bijdrage voor de stad Amsterdam in de collectie kan opnemen.” 

Veel van de werken in de schenking hebben een sterke connectie met de collectie van het Stedelijk Museum, van een aantal kunstenaars verzamelt het Stedelijk al jaren werk en waren eerder solotentoonstellingen te zien, zoals Wolfgang Tillmans, Cosima von Bonin en Lucy McKenzie. Met de uitbreiding van deze verschillende clusters behoort het Stedelijk Museum tot de internationale top qua in de diepte verzamelen van bovengenoemde kunstenaars. 

Wethouder Kajsa Ollongren zegt over de schenking: "Dit is bijzonder mooi nieuws voor het Stedelijk Museum en onze stad. Liefhebbers van hedendaagse kunst hebben straks een extra reden om het Stedelijk te bezoeken. De gemeente Amsterdam is mijnheer Borgmann daarom zeer dankbaar. De schenking onderstreept de sterke positie van het Stedelijk Museum in de internationale kunstwereld."

Van Christopher Williams verwerft het museum alle verschillende presentatievormen van het bijzondere werk Angola to Vietnam (1989). De Rijke/De Rooij werden tot nu toe alleen met filmwerk vertegenwoordigd in de collectie, met de schenking zijn ook andere soorten werken toegevoegd, waaronder het eerste boeket dat het duo samen maakte. Een andere uitzonderlijke aanwinst is het complete filmoeuvre (16 mm films) van Jack Goldstein. Goldstein geldt als een van de belangrijkste picture generation kunstenaars uit de jaren 70 en 80. 

Matt Mullican, Subject Driven (detail), 2008, gele kamer, diverse objecten 1970-2008, ca. 400 x 453 x 190 cm

Van andere kunstenaars, zoals Enrico David, Thomas Eggerer, Cerith Wyn Evans, Jutta Koether, Henrik Olesen, Jorge Pardo en John Stezaker, werd niet eerder verzameld door Nederlandse musea. Zij krijgen met de schenking eindelijk een plek in de collectie Nederland. Het Stedelijk verwerft ook Subject Driven van de Amerikaanse Matt Mullican, een omvangrijke installatie die een overzicht geeft van zijn gehele oeuvre tussen 1970 – 2008. Het is een mijlpaal in Mullicans oeuvre dat meer dan 180 individuele werken bevat. In museumcollecties in Nederland zitten al sterke werken van Mullican verspreid, hiermee is een sleutelwerk stuk toegevoegd.

Thomas Borgmann geeft ook een groep van tien belangrijke werken (waaronder grote installaties) van Isa Genzken en Martin Kippenberger in langdurig bruikleen.

Tentoonstelling november 2017

Eind 2017 wordt een representatieve selectie uit de nieuwe aanwinsten en de bruiklenen getoond in het Stedelijk Museum. De tentoonstelling zal de gehele bovenverdieping innemen van het historische gedeelte van het museum. Ook verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, uitgegeven door het Stedelijk Museum.