Nieuws — 20 jul 2016

Amsterdam, 20 juli 2016 - Voor ouderen kan de zomer extra lang duren. Familie en verzorgend personeel zijn vaak met vakantie en activiteiten staan op een laag pitje. Bovendien is niet elke oudere even mobiel – sommigen kunnen niet zomaar op stap. Het Stedelijk Museum wil de zomermaanden doorbreken door ouderen in het hart van de bouwvakperiode een leuke dag aan te bieden. Het bezoek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Vier het Leven en het Amsterdamse vervoersbedrijf Abel.

Het Stedelijk nodigt ouderen uit om de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School te bezoeken, over de beroemde stroming uit begin vorige eeuw. 

De dag wordt geregeld samen met Stichting Vier het Leven, die uitstapjes organiseert voor ouderen die niet graag alleen uitgaan. Zij worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij aan alles is gedacht voor een zorgeloze dag. In het Stedelijk worden de oudere en jongere generaties aan elkaar gekoppeld: de Blikopeners, jongeren tussen 15 en 19 jaar met een bijbaan in het museum, en rondleiders staan klaar om hen meer te vertellen over de tentoonstelling. Er zijn extra faciliteiten aanwezig om iedereen een prettig bezoek te bieden: opklapbare stoeltjes, een kopje koffie en wat lekkers. Vervoersbedrijf Abel heeft aangeboden het vervoer naar het museum te verzorgen. ''Omdat de Abel wordt gedeeld, biedt het de mogelijkheid voor de senioren om al onderweg naar het Stedelijk Museum, nieuwe mensen te ontmoeten. Zo kan het dagje uit op een leuke en comfortabele manier starten", aldus David Baars, woordvoerder van Abel. 

Karin van Gilst, zakelijk directeur Stedelijk Museum: “Wij zijn er voor iedereen, en willen dat alle Amsterdammers zich thuis voelen in het Stedelijk. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om het museum zelfstandig te bezoeken, daar helpen we graag een handje bij. Uit onderzoek blijkt dat uitwisseling over kunst een positief effect heeft op de gezondheid en het humeur. Daarbij vinden we het erg leuk om interactie tussen oud en jong mogelijk te maken door het inzetten van de Blikopeners. Wat is nou leuker dan samen inspiratie opdoen? We hopen dat de bezoekers veel herkennen in de tentoonstelling over de Amsterdamse School en dat ze een mooie dag hebben bij ons.” 

Verdere activiteiten georganiseerd door het Stedelijk 
Het Stedelijk vindt het belangrijk een breed publiek te bereiken en zet zich daar dan ook op verschillende manieren voor in. Er zijn gratis workshops voor kinderen t/m 18 jaar, familierondleidingen en de jaarlijks terugkomende RABO Familiedag. Daarnaast organiseerde het Stedelijk in oktober 2015 de dag voor de vluchtelingen en is er Stad en Taal voor mensen die Nederlands leren. Een belangrijk concept is het Alzheimerprogramma voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. De ouderendag van 1 augustus is hierop een mooie aansluiting. 

Noot voor de redactie: 
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl, Saskia Eggermont van Stichting Vier het Leven, 06-44181391 of saskia@4hetleven.nl en met D. Baars woordvoerder van vervoersbedrijf Abel, news@rideabel.com.