Nieuws — 19 apr 2005

Het Stedelijk Museum gaat in samenwerking met The Broere Charitable Foundation een collectie samenstellen die in langdurig bruikleen van het museum komt, onder de naam The Monique Zajfen Collection.

Deze collectie van hedendaagse Europese kunst wordt gekoppeld aan de tweejaarlijkse Vincent van Gogh Award, kortweg ‘The Vincent’, die tot op heden werd uitgereikt in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Vroegere winnaars van deze Europese kunstprijs waren achtereenvolgens de Finse videokunstenares Eija-Liisa Ahtila, de Duitse schilder Neo Rauch en de Poolse kunstenaar Pawel Althamer. Het fundament van The Monique Zajfen Collection zal gelegd worden met de aankoop van werken van deze kunstenaars en wordt verder uitgebreid met substantiële aankopen van toekomstige prijswinnaars.

The Broere Charitable Foundation zocht naar een andere locatie voor ‘The Vincent’ en koos ervoor om de prijs te verbinden aan het Stedelijk Museum Amsterdam, het toonaangevende museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland. Het Stedelijk zal de prestigieuze kunstprijs voortaan organiseren op een manier die vergelijkbaar is met de bekende Britse Turner Prize. Het doel is om de discussie over het werk van jonge Europese kunstenaars op internationaal niveau te stimuleren. Een groep van Europese experts wordt gevraagd om kunstenaars voor de prijs voor te dragen. Een jury onder voorzitterschap van de directeur van het Stedelijk nomineert uit deze voorstellen vijf kunstenaars wier werk vervolgens in het museum wordt getoond. Naar aanleiding hiervan wordt de uiteindelijke winnaar van ‘The Vincent’ gekozen.

De eerstvolgende tentoonstelling en uitreiking van ‘The Vincent’ vindt plaats in najaar 2006, in de tijdelijke museumlocatie Stedelijk Museum CS.

The Broere Charitable Foundation heeft ‘The Vincent’ ingesteld ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een goede vriendin van de Broerefamilie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid met en passie voor de hedendaagse kunst zijn opnieuw een stimulans om de aandacht te richten op talentvolle jonge kunstenaars uit Europa. De prijs heeft mede tot doel om de communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa te bevorderen.