Nieuws — 24 sep 2012

Ter gelegenheid van de heropening van het Stedelijk Museum Amsterdam is vanaf vandaag een Stedelijk Museum postzegelvel te koop, ontworpen door Experimental Jetset. Annerie Lekkerkerker, directeur Retail & Consumentenmarkt van PostNL, overhandigde vanochtend het eerste exemplaar van het postzegelvel aan Patrick van Mil, zakelijk directeur Stedelijk Museum Amsterdam.

Het postzegelvel met tien zegels besteedt aandacht aan de heropening van het Stedelijk door een architectuurtekening van het nieuwe gebouw te combineren met details van tien iconische beelden met een sterke relatie met het Stedelijk Museum, zoals de Zigzagstoel Prototype Versie 1 van Gerrit Rietveld uit 1932 en de wandschildering van Karel Appel uit 1956.

Het postzegelvel is ontworpen door het bureau Experimental JetSet. "We hebben ons vooral laten inspireren door de architectonische collages uit de jaren zestig van architecten en collectieven als Archigram, Antfarm en The Independent Group. Zij gaven in utopische bouwtekeningen toekomstige gebouwen weer als een soort popart-collages. Interessant daarin is de manier waarop de objectieve informatie, de bouwtekening dus, wordt gecontrasteerd met meer subjectieve, associatieve beelden. Er zit een interessante  spanning in dergelijke collages en in ons ontwerp hebben we geprobeerd deze spanning te vangen. In onze optiek is dit krachtenveld, tussen utopisch verlangen en pragmatische werkelijkheid, typerend voor het Stedelijk. En voor moderne kunst in het algemeen", aldus de ontwerpers.

Waar verkrijgbaar? 

De postzegels zijn vanaf 24 september verkrijgbaar bij Bruna-vestigingen, de
Collect Club in Groningen en online via www.postnl.nl/collectclub.
De geldigheidstermijn is onbepaald. Naast het postzegelvel met 10 verschillende postzegels, met waardeaanduiding 1, verschijnen er ook twee postzegelmapjes en twee eerstedagenveloppen.