Nieuws — 17 dec 2003

Het Stedelijk Museum aan de Paulus Potterstraat sluit 1 januari 2004. De opening van de tijdelijke locatie (het voomalige TPG-gebouw) is gepland rond mei 2004.

Op 31 december 2003 om 16.00 uur precies, gaan de stalen rolgordijnen van de entree van het Stedelijk aan de Paulus Potterstraat definitief naar beneden. Het gebouw is dan niet meer toegankelijk voor publiek.

Na 1 januari worden de huidige tentoonstellingen afgebroken en de zalen ontruimd in afwachting van de renovatie en uitbreiding van het gebouw. Hoewel die nog enige tijd op zich zullen laten wachten, is de beslissing tot sluiting mede ingegeven door het aflopen van de gebruiksvergunning van het pand.

Het Stedelijk verhuist daarom naar een tijdelijke locatie: het voormalige TPG-gebouw op de Oosterdokskade 3-5, nabij het Centraal Station. Het bevindt zich tegenover het Nederlands Scheepvaartmuseum en het NEMO en vlakbij de plek waar in 2004 het nieuwe muziekcentrum opent.

In de opvallende hoogbouw uit 1968 vestigt het Stedelijk zich op de tweede, derde en deels ook elfde (en hoogste) verdieping. In totaal gaat het om ca. 7.000m2 vloeroppervlak, waarvan ongeveer 5.500m2 is bestemd voor tentoonstellingen en presentaties van de eigen collectie. Op de elfde verdieping komt onder meer een auditorium en een horecagelegenheid met fraai uitzicht over het IJ en de binnenstad van Amsterdam.

Het TPG-gebouw wordt gedeeld met onder andere het designcentrum dat voorheen in Pakhuis Amsterdam was gevestigd, en architectenbureau Zwarts & Jansma. Dit bureau zal tevens zorg dragen voor het architectonisch ontwerp waarmee de ruimte wordt verbouwd tot tijdelijk museum.

De opening van het Stedelijk op de Oosterdokskade wordt verwacht rond mei 2004. De meeste bestaande publieksactiviteiten zoals tentoonstellingen, maar ook educatieve programma’s voor onder meer scholieren, worden daar gecontinueerd of zelfs geïntensiveerd. Het definitieve programma wordt momenteel nog uitgewerkt.

In de periode vóór de opening op de Oosterdokskade is de collectie van het Stedelijk in verschillende musea in binnen- en buitenland te zien, waaronder Amstelveen, Arnhem, Houston, Shanghai en Singapore. In het Van Gogh Museum op het Museumplein wordt ruimte gemaakt voor een presentatie van ca. 20 werken uit de collectie van het Stedelijk, speciaal bedoeld ter continuering van het G.R.A.S.-project voor VMBO-scholieren in de tijd dat het museum gesloten is.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, op de Rozenstraat 59 in de Amsterdamse Jordaan, blijft gewoon geopend. De depots, kantoren en bibliotheek van het Stedelijk zijn eerder dit jaar al verhuisd naar Deccaweg 26, nabij Station Sloterdijk, en zullen daar voorlopig blijven.

Ook de activiteiten van de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum worden gecontinueerd, evenals de uitgave van Stedelijk Museum Bulletin. De Museumwinkel zal meeverhuizen naar het TPG-gebouw.

Het Stedelijk zal tot en met 2006 gevestigd zijn in het vm. TPG-gebouw.