Nieuws — 4 okt 2005

Gedurende de eerste helft van dit jaar vond in Slotervaart een bijzonder project plaats, op initiatief van de Rotterdamse kunstenaar Jeanne van Heeswijk. Het betrof het ontwerpen van het Staalmanpark, dat het nieuwe hart van de wijk in Amsterdam West zal gaan vormen. Uitgangspuntvan het project was om tot een parkontwerp te komen dat als ontmoetingsplek zal fungeren voor verschillende bewonersculturen en -generaties. Dit werd tot stand gebracht op basis van participatie van de toekomstige gebruikers, zoals scholieren, jongeren en andere buurtbewoners.

Van Heeswijk ontwikkelde het concept voor deze projectvorm, Face Your World, in eerste instantie in 2002 in opdracht van het Wexner Centre of the Arts (Columbus, USA). Belangrijk onderdeel ervan is de ‘Interactor’: speciale fotorealistische 3D ontwerpsoftware die een groep gebruikers in staat stelt om zelf hun wijk in te richten en waar nodig aan te passen op elk willekeurig moment in het proces. Het geeft jongeren de kans om in een multi-user setup hun eigen leefomgeving te onderzoeken en, als echte stedenbouwkundigen, te veranderen. Het concept is in opdracht van SKOR en AFK doorontwikkeld en toegepast in Slotervaart voor het multifunctionele Staalmanpark, onder begeleiding van Van Heeswijk en architect Dennis Kaspori. 

Afgelopen zomer vond op de toekomstige locatie van het park de presentatie van het Voorlopige Ontwerp plaats, in het bijzijn van veel buurtbewoners, deelraadpolitici en staatssecretaris Medy van der Laan. Het unieke is dat dit plan, inclusief de vele details die door het buurtteam zijn uitgewerkt, daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Rondom de herfstvakantie presenteert het Stedelijk Museum het proces en het eindresultaat. Er vinden dan ook verschillende workshops, rondetafeldiscussies en expertmeetings plaats. De educatieve ruimte in Stedelijk Museum CS, de Sandbergzaal, wordt hiervoor omgebouwd tot een ontwerpstudio waarin bezoekers over het project en vervolgtraject geïnformeerd worden en zij zelf aan het ontwerpproces kunnen deelnemen. (Buurt)participatie, politieke besluitvorming en creatieve verbeelding worden met elkaar verweven. Van Heeswijk en Kaspori presenteren het project zelf tijdens de Museumnacht (5 november).