Nieuws — 12 aug 2015

Amsterdam, 12 augustus 2015 - Vanaf 5 september toont het Stedelijk Museum een nieuwe aanwinst in het vormgevingscircuit: de door Ineke Hans ontworpen serie Seven Chairs in Seven Days uit 1993-95. De zeven stoelen uit de serie van Hans werden onlangs aan het museum geschonken door Axel en Heike Varekamp, die de serie in haar geheel kochten in 1995-1996.

De stoelen uit Seven Chairs in Seven Days zijn vernoemd naar een dag in de week. Ineke Hans bedacht de serie in 1993 als een ‘snel, intuïtief project’, vlak voordat ze naar Londen vertrok om aan het Royal College of Art te studeren. Ze werkte tot in 1995 tijdens haar vakanties in Nederland aan de stoelen, op zoek naar een eigen stempel om op haar werk te drukken. Hans wilde zich ontdoen van de invloed van de architect en ontwerper Bořek Šípek, voor wie ze enige tijd werkte, en de Arnhemse Oktobergroep, die gevestigd was in de stad waar ze haar eerste opleiding volgde. Bij beiden namen decoratie en de ambachtelijke kant van vormgeving een belangrijke plaats in, terwijl Hans heldere, archetypische ontwerpen wilde maken. Haar zeven stoelen hebben de zeggingskracht van een pictogram en zijn gemaakt van underlayment, een goedkoop type multiplex. Ook in latere ontwerpen neemt Hans de associaties die vormen oproepen als uitgangspunt en onderzoekt ze de verhouding tussen mens en object.
  
De Superbox, waarin de stoelen getoond worden, is speciaal voor het museum ontworpen door EventArchitectuur om nieuwe aanwinsten op het gebied van vormgeving te tonen. Dit tentoonstellingsmodel is vernoemd naar de gelijknamige kast ontworpen door Ettore Sottsass, die vorig jaar in de eerste editie van Superbox werd getoond (klik hier voor het persbericht). Superbox II met Seven Chairs in Seven Days zal te zien zijn in zaal 0.29.
  
De Best Verzorgde Boeken
Superbox II
 zal tegelijk met De Best Verzorgde Boeken 2014 te zien zijn.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl