Nieuws — 19 feb 2007

Het Japanse bedrijf Teijin is de eerste grote buitenlandse sponsor van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Door de hoogte van zijn financiële bijdrage wordt Teijin één van de hoofd-founders van de nieuwbouw.

Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum: ‘Dit is zeer goed nieuws voor het Stedelijk en een extra stimulans voor het bouwproces. Bovendien spreekt hieruit een groot vertrouwen in de internationale positie van het Stedelijk Museum. Ik hoop dat Teijin de opmaat is tot meer belangstelling van sponsors van dit kaliber, nationaal en internationaal. Het museum kan het goed gebruiken.

Afgelopen zomer hebben de gemeente Amsterdam en Teijin Holding over een mogelijke sponsoring onderhandeld. Recentelijk heeft dit geleid tot een positief besluit van de Raad van Bestuur van Teijin Holding in Tokyo. Op vrijdag 15 december 2006 hebben de partijen op de ambtswoning van burgemeester Cohen het contract ondertekend. Wethouder Carolien Gehrels: ‘Amsterdam is zeer vereerd met deze gulle gift. Niet alleen bewijst dit de internationale positie van Amsterdam en het Stedelijk Museum, maar Teijin haalt hiermee tevens de bijzondere band tussen Nederland en Japan aan.’   

Teijin Holding is gevestigd in Amsterdam. Het sponsoren van de bouw van het Stedelijk Museum is de eerste grote sponsoractiviteit van Teijin in Nederland. Teijin gelooft dat ‘het van belang is voor een goede inbedding in Nederland om naast zakelijke activiteiten ook op een andere manier bij te dragen aan de plaatselijke gemeenschap. Door sponsoring van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum wordt een brug geslagen tussen Teijin-technologie en de rijke Nederlandse cultuur.

Deze particuliere bijdrage van Teijin staat niet opzichzelf. Eerder, in 2004, is door de Stichting Fondsenwerving en -beheer Stedelijk Museum, met als trekkers Cor van Zadelhoff, Rijkman Groenink en Morris Tabaksblat, een aanzienlijk bedrag geworven. Deze fondsen zijn een belangrijke aanvulling op het gemeentelijke budget voor het Stedelijk Museum.

Teijin Holding is een wereldwijde marktleider op het gebied van synthetische fabrikaten die onder andere worden toegepast in de medische industrie en informatie technologie. Twee bedrijfsonderdelen van Teijin Holding, Teijin Twaron en Toho Tenax GMbH, zullen synthetische vezels leveren voor de gigantische ‘badkuip’ van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. 

Teijin Twaron, met Nederlandse vestigingen in Delfzijl, Emmen en Arnhem, is gespecialiseerd in innovatieve chemische technologie. De bedrijfsfilosofie: ‘Het blijven ontwikkelen van chemische technologieën die vriendelijk zijn voor zowel mens als milieu.’ Voor de vierde keer in zes jaar is ook dit jaar de productiecapaciteit van Teijin Twaron gestegen (+15%). Afgelopen jaar is er meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in de Nederlandse vestigingen. Daarmee is Teijin één van de grootste investeerders in de Nederlandse economie.

Nieuwbouw
De nieuwbouw van het Stedelijk Museum is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Afgelopen donderdag, 15 februari, maakte de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, bekend dat met de bouw kan worden begonnen. De aanbesteding van het project is succesvol afgerond. Aannemer Midreth uit Mijdrecht gaat het nieuwe Stedelijk Museum bouwen. Het museum heropent eind 2009.

Ondertekening contract
Vrijdag 15 december 2006 is om 18.00 uur het sponsorcontract ondertekend in de ambtswoning van de Amsterdamse burgermeester Job Cohen. De ondertekenaars zijn: Norio Otsuki (President Teijin Holdings Netherlands BV), Eiso Alberda van Ekenstein (CEO Teijin Twaron), Cor van Zadelhoff (Voorzitter Stichting Fondsenwerving  en -beheer Stedelijk Museum) en Gijs van Tuyl (directeur Stedelijk Museum).