Nieuws — 17 apr 2015

Amsterdam, 17 april 2015 – Het Stedelijk Museum presenteert What Design Can Do, een tentoonstelling in het kader van het vijfjarig jubileum van het gelijknamige internationale platform voor vormgeving. Vijf ontwerpers en ontwerpstudio’s laten projecten zien die aansluiten bij de missie van What Design Can Do: een groot publiek kennis laten maken met de kracht van creativiteit en design. De tentoonstelling laat zien dat vormgeving in verschillende disciplines, waaronder architectuur, industrieel ontwerp, bio design, food design en grafisch ontwerp, kan fungeren als impuls voor maatschappelijke verandering.

De deelnemende ontwerpers, Studio Dror, de gebroeders Campana, Rogier Klomp, Daisy Ginsberg en Bompas&Parr, zijn of waren sprekers tijdens de jaarlijkse tweedaagse conferentie van What Design Can Do in Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling laat een aantal van hen projecten zien die tijdens de conferentie zijn besproken, anderen presenteren recenter werk.

Over de ontwerpers

Studio Dror
Dror Benshetrit ontwerpt producten, interieurs en architectuur vanuit zijn studio in New York. In de tentoonstelling is het constructie-element QuaDror (2006) te zien. Dror ontwierp de QuaDror in eerste instantie als esthetisch object, maar de constructie bleek zo sterk dat het object kan worden ingezet als schraag, noodwoning of geluidsmuur. De verschillende toepassingsmogelijkheden van de QuaDror worden gedemonstreerd, zoals de mogelijkheid het ontwerp te gebruiken als onderdeel van een scheidingswand of open kast. 
  
De gebroeders Campana
De Braziliaanse gebroeders Campana, product- en meubelontwerpers, worden vertegenwoordigd door ontwerpen die ogenschijnlijk tegenstrijdige aspecten van handwerk en moderne productiemethoden samenbrengen. De broers hebben een voorkeur voor alledaagse, goedkope materialen en vinden inspiratie in de Braziliaanse cultuur en hun thuisbasis, São Paulo.
 
Rogier Klomp
De Nederlandse journalist en illustrator Rogier Klomp presenteert zijn project Big Data: de Shell Search. De VPRO zond deze film in 2013 uit in de serie Tegenlicht. Samen met filmmaker Shuchen Tan laat Klomp in de documentaire zien hoe onderzoek naar digitale databronnen van enorme omvang en het visualiseren van onderzoeksresultaten revolutionaire vormen van journalistiek mogelijk maken.

Daisy Ginsberg
De Engelse ontwerper en kunstenaar Daisy Ginsberg presenteert tijdens de tentoonstelling haar werk Designing for the Sixth Extinction (2013). Ginsberg onderzoekt met dit project de potentiële impact van synthetische biologie op biodiversiteit en natuurbehoud. Volgens Ginsberg komt de zesde golf van uitsterving in de natuur eraan - met de mens als grote boosdoener - en zij vraagt zich af hoe de ‘wilde natuur’ eruit zou zien in een toekomst die is ontworpen door synthetisch biologen.

Bompas&Parr
De Britse food designers Bompas&Parr zijn vertegenwoordigd met hun
Kepler’s Platonic Planetary Bar, die zij voor het eerst presenteren tijdens het Public Program Taste It!

Public Program

In het kader van de tentoonstelling organiseert het Public Program van het Stedelijk Museum op 21 mei het event Taste It! What Design Can Do. In een samenleving gedomineerd door visuele impulsen is er weinig ruimte voor andere zintuiglijke waarnemingen. Het Public Program biedt een tegenwoord door te kijken naar wat vormgeving kan doen voor onze smaakpapillen. Op het Museumplein, onder de luifel van het Stedelijk, komt een tijdelijk paviljoen te staan waar chefkok Alex Atala een selectie van haute cuisine maaltijden en hapjes serveert. Voor dit multisensorische diner gebruikt Atala autenthieke Braziliaanse ingrediënten.
 
Daarnaast presenteren de Britse food designers Bompas&Parr op 21 mei hun Kepler’s Platonic Planetary Bar: een ervaring die de zintuigen van bezoekers prikkelt door middel van kijken, proeven en luisteren. Het ontwerp van deze cocktailbar is gebaseerd op het baanbrekende model van de kosmos waarover Johannes Kepler (1571-1630) in 1596 voor het eerst publiceerde. Bezoekers worden tijdens het proeven van verschillende cocktails ondergedompeld in een voor de bar ontwikkelde soundscape. Bompas&Parr onderzoeken daarmee de invloed van geluid op de ervaring van het proeven. Na het evenement op het Museumplein zal de bar in de tentoonstelling geplaatst worden.

Over What Design Can Do

What Design Can Do is in 2011 opgericht door vormgevers uit verschillende disciplines en heeft als doel het grote publiek kennis te laten maken met vormgeving als impuls voor maatschappelijke verandering en als een manier om aandacht te genereren voor vragen over de samenleving. Het platform organiseert ieder jaar een tweedaagse conferentie. Dit jaar vindt deze plaats op 21 en 22 mei in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daarnaast is What Design Can Do online en op workshops, tentoonstellingen en filmfestivals te vinden.

Taste It! What Design Can Do wordt mede mogelijk gemaakt door:

  

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2662 of pressoffice@stedelijk.nl.