Nieuws — 29 mrt 2016

Amsterdam, 29 maart 2016 
De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend. Het Stedelijk Museum toont in een groot overzicht van deze expressieve stroming onder meer meubelen, lampen en klokken. De enscenering in de zalen voert met blow ups van foto’s en ontwerpen terug naar de tijd waarin de ontwerpers rond 1910 zorgden voor een totale omwenteling op vormgevingsgebied. Het overzicht, met meer dan 500 voorwerpen, is het resultaat van jarenlang onderzoek én een oproep, waarop massaal werd gereageerd. Uit de speurtocht die leidde naar meubelen bij particulieren thuis komen vele stukken die deel uitmaken van de tentoonstelling.

In de jaren 20 was de Amsterdamse School zeer populair, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het constructivisme van De Stijl en het functionalisme van het Bauhaus meer gewaardeerd. Pas in de jaren 70 kwam er weer belangstelling voor de Amsterdamse School, mede door aandacht vanuit Italië en de VS. Het Stedelijk organiseerde de eerste grote museale tentoonstelling in 1975, waarin de architectuur centraal stond. Hiermee leverde het museum een belangrijke bijdrage aan de herwaardering van de stroming.
 
Nu is het hoog tijd voor een herwaardering van de interieurkunst van de Amsterdamse School. Er zullen rond de vijfhonderd objecten te zien zijn van bijna honderd bruikleengevers, met werk van onder meer Louis en Willem Bogtman, Joseph Crouwel, De Nieuwe Honsel, Jaap Gidding, Dick Greiner, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop, Joan Melchior van der Mey, Gustaaf Adolf Roobol en H.Th. Wijdeveld.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie, uitgegeven door het Stedelijk Museum i.s.m. uitgeverij Thoth. (304 pp., soft- en hardcover, Nederlandse en Engelse editie, € 32,50)

De tentoonstelling is samengesteld door conservator Ingeborg de Roode van het Stedelijk Museum. Tentoonstelling en publicatie zijn vormgegeven door KOSSMANN.DEJONG.
 
Klik hier voor het uitgebreide persbericht.
 
Het Stedelijk heeft een speciale blog in het leven geroepen met nieuws over de tentoonstelling en resultaten van de oproep.

Pers preview: donderdag 7 april 
U bent van harte welkom bij de pers preview op donderdag 7 april.
Programma:
9.30 uur inloop via hoofdingang Stedelijk Museum
10.00 uur kort sprekersprogramma
aansluitend bezichtiging
12.30 uur           einde.
Mailt u uw aanmelding svp. aan pressoffice@stedelijk.nl.

EXTRA PROGRAMMERING ROND WONEN IN DE AMSTERDAMSE SCHOOL 
 
De werkplaats: je eigen Amsterdamse Schoolklok 
Wie geïnspireerd is geraakt door alle vorm- kleurenweelde kan in De werkplaats in de tentoonstelling video’s bekijken over het maak- en ontwerpproces en voelen aan stof, hout, originele gereedschappen en replica´s die studenten van het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam vervaardigden. Je eigen Amsterdamse Schoolklok maken kan ook: er zijn drie kartonnen bouwplaten beschikbaar, gebaseerd op echte klokken en in verschillende moeilijkheidsgraden. De klok kan ter plekke gedecoreerd worden, en in de museumwinkel is een uurwerkje beschikbaar zodat de klok thuis ook echt kan tikken. (bouwpakket ook te koop in de museumwinkel, met of zonder uurwerkje)

Public Program 
Het Stedelijk houdt op 25 april een forumprogramma over wendingen in de vormgevingsgeschiedenis, met een focus op de Amsterdamse School. Op 27, 28 en 29 mei is het theaterstuk The Beauty Commission te zien van de jonge kunstenaars Artun Alaska Arasli (TR) en Brendan Jaks (VS): een fictieve discussie tussen de Amsterdamse Schoolarchitect Michel de Klerk en de Duitse filosoof Theodor Adorno, grondlegger van de Frankfurter Schule. De performance brengt de twee karakters samen in een debat over fundamentele verschillen in hun filosofie over de vormgeving van een samenleving.

Kunstenaarsworkshops 
Kunstenaars van nu nemen kinderen mee naar de Amsterdamse School om lettergeheimen te ontdekken met Matthias Kreutzer en Amsterdamse Schoolpatronen te spiegelen met Christie van der Haak. De workshops zijn gratis, aanmelden en data via stedelijk.nl/amsterdamseschool.

Gratis rondleidingen 
Elke zaterdag om 13.00 uur geven rondleiders samen met studenten van het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam een gratis rondleiding. Er zijn ook gratis Familierondleidingen, waarin kinderen en hun families op ontdekkingstocht gaan langs schaatsende stoelen, banken met schildpadden en stekelige klokken. Eens per twee weken op zondag, om 11.30 uur. Aanmelden via stedelijk.nl/amsterdamseschool. Betaalde rondleidingen zijn te boeken via de website.

Audiotour 
In de speciale audiotour bij de tentoonstelling vertellen conservatoren, de restauratie-architect van theater Tuschinski, een grafisch vormgever en een student meubelmaken over de Amsterdamse School. Prijs: € 5, t/m 18 jaar € 2,50.

Bustocht 
In april, mei, juli en augustus is er dagelijks een bus excursie langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. De bus vertrekt om 13.00 uur bij Museum Het Schip en voert in 2,5 uur via Plan West en Plan Zuid naar het Stedelijk Museum. Museum Het Schip is vooraf te bezoeken. Prijs: € 40, € 25 met Museumkaart, incl. rondleiding en bezoek aan Museum Het Schip.

Minicursus en wandelingen 
In samenwerking met Museum Het Schip organiseert het Stedelijk Museum vanaf half mei op zondagen vier lezingen over de Amsterdamse School. In elke lezing komen zowel de architectuur als de interieurontwerpen van de stroming aan het licht. Ook zijn er stadswandelingen langs Amsterdamse School-architectuur. Meer informatie wordt op www.stedelijk.nl bekend gemaakt.
 
100 Jaar Amsterdamse School 
De explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materiaalvernieuwing begin vorige eeuw culmineerde in 1916 in de opening van het prestigieuze Scheepvaarthuis, het huidige Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Toen kreeg de stroming ook zijn naam: de Amsterdamse School. In 2016 vieren verschillende Amsterdamse culturele instellingen het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse School met tentoonstellingen en activiteiten. Er is een website in het leven geroepen die een overzicht geeft van het programma van Amsterdamse School Museum 'Het Schip', Architectuurcentrum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Grand Hotel Amrâth, en Gemeente Amsterdam Monumenten & Archeologie.
 
De totstandkoming van Wonen in de Amsterdamse School wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het VSB Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en additionele steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gravin MAOC van Bylandt Stichting en de PW Janssen Friesche Stichting.
 
Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling.