Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 7 jan 2015

Amsterdam, 7 januari, 2015 - Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert een reeks evenementen rondom het leven en het werk van kunstenaar Ulay (Solingen, 1943). De internationaal gerenommeerde kunstenaar behoort met zijn fotografische werk en performances tot de vernieuwende kunstenaars van deze tijd. Op donderdag 15 januari voert Ulay, voor het eerst sinds jaren, een nieuwe performance uit: A Skeleton in the Closet.

9 januari: lezing, boekpresentatie en interview met Ulay en Amelia Jones  

Deze middag is gewijd aan de officiële presentatie van de publicatie Whispers: Ulay on Ulay: een compleet overzicht van zijn oeuvre tot nu toe. Het boek toont een buitengewoon innovatief oeuvre dat sterk verankerd is in Ulays persoonlijke levensfilosofie, waarvoor krachtige ethische principes de leidraad vormen. Performance-deskundige Amelia Jones geeft een lezing over de veranderende positie van de performancekunst. Performance begon in de jaren 60 en 70 als een uiterst experimentele kunstvorm maar is inmiddels volledig geïntegreerd in het hedendaagse kunstlandschap. Jones gaat in op de ontwikkelingen van de performancekunst en neemt daarbij Ulays brede oeuvre als uitgangspunt. Vervolgens geeft Maria Rus Bojan, curator en co-auteur van Whispers: Ulay on Ulay (samen met Alessandro Cassin), een introductie op de publicatie. De middag wordt afgesloten met een gesprek tussen Ulay en Amelia Jones, waarbij de nadruk op zijn recente werk ligt. Ook is de kunstenaar aanwezig om exemplaren van het boek te signeren.

10 januari: première documentaire Project Cancer (2013) 

Op zaterdag 10 januari wordt de documentaire Project Cancer (2013) van Damjan Kozole voor het eerst in Nederland vertoond. De film gaat over het leven en werk van Ulay, bij wie in 2011 kanker werd geconstateerd. Tegen de achtergrond van zijn strijd tegen de ziekte biedt deze documentaire, met de ondertitel Ulay's Journal from November to November, een grondig retrospectief op zijn loopbaan.

15 januari: nieuwe performance A Skeleton in the Closet

Op donderdag 15 januari voert Ulay een nieuwe performance uit in het Stedelijk Museum. In A Skeleton in the Closet onderzoekt Ulay de handeling van het temperatuur opnemen als middel om de sfeer van een sociale situatie te peilen. Voor de kunstenaar is temperatuur opnemen nauw verbonden met zijn eigen werk als fotograaf, aangezien temperatuur een belangrijk aspect is van de technische (re)productie van foto's, maar ook met zijn worsteling met zijn eigen lichaam sinds in 2011 kanker bij hem werd geconstateerd. A Skeleton in the Closet wordt uitgevoerd in het hart van de vaste collectie van het Stedelijk. Vanuit hier daalt Ulay met het publiek af in zijn eigen herinneringen en zijn levenslange verbintenis met het sociale en artistieke leven in de stad Amsterdam.

Over de kunstenaar

Ulay (Solingen, Duitsland, 1943) is het pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen. Hij volgde een opleiding tot fotograaf en werkte tussen 1968 en 1971 als consulent voor Polaroid. Ulay’s werkwijze resulteerde in performatieve fotografie (Fototot, 1976). Later werden de performatieve tendensen binnen het medium fotografie compleet omgezet naar performances en acties (There is a Criminal Touch to Art, 1976). Van 1976 tot 1988 werkte Ulay samen met Marina Abramović aan talrijke performances. Hun werk concentreerde zich op het bevragen van typisch mannelijk of vrouwelijk geachte karaktertrekken en het oprekken van de fysieke grenzen van het lichaam (Relation Works). Na de breuk met Abramović concentreerde Ulay zich weer op fotografie. Recentelijk is Ulay vooral betrokken bij projecten en kunstinitiatieven gericht op bewustwording, begrip, waardering en respect van en voor water (Earth Water Catalogue, 2012). Ulays werk, evenals zijn gezamenlijke werk met Marina Abramović, is vertegenwoordigd in vele collecties van grote kunstinstellingen wereldwijd, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. Na veertig jaar in Amsterdam te hebben gewoond en gewerkt, verschillende langdurige projecten in India, Australië en China, en een professoraat Performance and New Media Art aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe, woont en werkt Ulay momenteel in Amsterdam en Ljubljana.

Praktische informatie

 stedelijk │forum: Ulay & Amelia Jones
Vrijdag 9 januari 2015, 16.00 - 17.45 uur
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang:
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Aanmelden: noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl

stedelijk │film: Ulay - Project Cancer (2013)
Zaterdag 10 januari 2015, 13.30 - 15.00 uur en 15.30 - 17.00 uur
Locatie:
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Aanmelden: niet nodig

stedelijk │performance: Ulay - A Skeleton in the Closet
Donderdag 15 januari 2015, 20.00 - 20.30 uur
Locatie:
Zaal 1.15, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Aanmelden: noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl 

 

Noot voor de redactie:

Er zijn plaatsen beschikbaar voor de pers. Stuurt u svp een e-mail naar pressoffice@stedelijk.nl om te reserveren. 

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl