Nieuws — 10 mrt 2017

Het gaat om een uniek, genummerd exemplaar van Der Blaue Reiter, inhoudelijk en redactioneel voorbereid door Wassily Kandinsky en Franz Marc in 1911-1912. De almanak werd uitgegeven door Reinhard Piper in München en bevat behalve de voorgenoemde kunstenaars bijdragen van onder meer August Macke en Arnold Schönberg. De publicatie zou deel uit maken van een reeks uitgaven, geheel samengesteld door kunstenaars, die jaarlijks vernieuwing in de kunst zou weergeven, en ook een blik op de toekomst zou werpen. Der Blaue Reiter zocht daarbij naar grotere geestelijke inhoud, in plaats van formele ontwikkelingen.

Door de bundeling van krachten was het mogelijk dit unieke exemplaar voor Nederlands openbaar bezit te bemachtigen. De almanak Der Blaue Reiter zal per toerbeurt worden tentoongesteld.

Na de TEFAF in het najaar van 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen, in het najaar van 2018 in de tentoonstelling Alexej von Jawlensky in het Gemeentemuseum Den Haag en daarna in het Stedelijk Museum Amsterdam.

TEFAF Maastricht 10-10 maart 2017: www.tefaf.com/fairs/tefaf-maastricht