Nieuws — 12 okt 2009

Graag vragen we uw aandacht voor de volgende publicatie van NAi Uitgevers in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam met steun van de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds:

Fotografie in het Stedelijk. De geschiedenis van een collectie, Hripsimé Visser, Rik Suermondt 
Integraal band | Geïllustreerd (kleur en z/w) | 316 pagina’s | Formaat: 21 x 26,5 cm
Nederlands editie | ISBN 978-90-5662-713-3 | € 29,50
Ontwerp: Bregt Balk

Willem Sandberg, de vooruitstrevende directeur van het Stedelijk Museum in de periode 1945–1963, begon in 1958 met een fotoverzameling. Daarmee was hij in Europa de eerste directeur die fotografie een vaste plaats in een museum voor moderne kunst gaf. Onder zijn opvolgers groeide de collectie tot een rijk twintigste-eeuws overzicht van internationale allure.

Fotografie in het Stedelijk brengt de geschiedenis van deze unieke fotocollectie voor de eerste maal in kaart. Het boek biedt inzicht in de overwegingen, de keuzes en de dilemma’s die een rol spelen binnen een museum voor moderne kunst en vormgeving bij het opbouwen van een collectie. De complexe positie van het ‘nieuwe’ medium fotografie ten opzichte van de traditionele verzamelgebieden is een van de centrale onderwerpen. Daarnaast komen de ontwikkeling van de fotografie zelf, de geschiedenis van de fototentoonstellingen in het Stedelijk Museum en de relatie met de markt en met collega-instellingen aan bod.

Naast informatieve en kritische geschiedschrijving biedt dit boek omvangrijke thematische beeldkaternen met ruim 150 hoogtepunten uit de fotocollectie waaronder werken van Diane Arbus, Rineke Dijkstra, Ed van der Elsken, David Goldblatt, Andreas Gursky, Robert Frank, László Moholy-Nagy, Man Ray en Cindy Sherman. 

Boekpresentatie

Op maandag 26 oktober om 16.00 uur wordt Fotografie in het Stedelijk gepresenteerd in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de dependance van het Stedelijk Museum in de Rozenstraat. Tijdens de presentatie zullen Gijs van Tuyl, directeur Stedelijk Museum, en Eelco van Welie, directeur NAi Uitgevers, de samenwerking tussen het Stedelijk en NAi Uitgevers toelichten. Hripsimé Visser, conservator Fotografie van het Stedelijk, zal een toelichting geven op het boek en het eerste exemplaar uitreiken. Aansluitend is er een borrel.

Pers


Aanmelden voor de boekpresentatie kan via: Stedelijk Museum, Press Office, Marie-José Raven, 020-5732656 of m.raven@stedelijk.nl.  

Voor de aanvraag van een recensie-exemplaar en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot NAi Uitgevers, Esmeralda Eggen, PR & Marketing, tel 010-2010132 of e-mail eeggen@naipublishers.nl. Van uw recensie ontvangen we graag een kopie.