Nieuws — 26 mrt 2010

In SMBA (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59) is nog t/m 30 mei de tentoonstelling 'Stakes is High' van Jakob Kolding te zien.

'Stakes is High' is mede tot stand gekomen op basis van een verblijf van de Deense kunstenaar aan de Amsterdamse Zuidas. Hij is de derde kunstenaar in dit residency-project, dat SMBA sinds drie jaar organiseert in samenwerking met het Lectoraat Kunst & Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie en het Virtueel Museum Zuidas.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van de titel van een album van hiphopgroep De La Soul, maar verwijst ook naar de belangen die gemoeid zijn met de economische en sociale (her)ontwikkeling van stedelijke gebieden – belangen die worden verdedigd door allerlei processen binnen en buiten de democratische invloedssfeer.

Koldings montagestijl beperkt zich niet tot ingelijste collages alleen. In de tentoonstelling in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is ook een sculpturaal werk opgenomen, dat het midden houdt tussen een miniatuur theaterdecor en een imaginaire architectuurmaquette.

Speciaal naar aanleiding van zijn verblijf aan de Zuidas maakte Kolding een viertal posters en bedrukte T-shirts: media die een sociaal gebruik van ruimte impliceren. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen gratis een exemplaar meenemen.

De posters zijn daarnaast ook te zien op openbare plakplekken in het gebied rondom de Zuidas; niet in de financiële kantorenwijk zelf, omdat deze ruimte zodanig is ingericht dat er vrijwel geen muren zijn waarop publieke posters kunnen worden geplakt. Kolding vraagt de bezoekers aan zijn tentoonstelling daarom de T-shirts te dragen als zij naar de Zuidas gaan.

De opening werd op 27 maart verricht door Ann Goldstein, directeur van Stedelijk Museum.

Meer informatie vindt u op de pagina van SMBA