Nieuws — 25 jun 2009

Jubileumtentoonstelling bij de Bijzondere Collecties van de UvA  

1 juli t/m 20 september 2009

Op dinsdag 30 juni wordt de jubileumtentoonstelling De Best Verzorgde Boeken geopend. De tentoonstelling is te gast bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam vanwege de verbouwing van het Stedelijk Museum, waar deze tentoonstelling jaarlijks wordt gehouden.
Het is voor de vijftigste keer dat een vakjury bijeenkwam om de mooiste Nederlandse boeken te kiezen. Dit is reden voor een bijzondere jubileumtentoonstelling. In deze tentoonstelling zijn natuurlijk de 33 bekroonde boeken van 2008 te zien.

Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis van De Best Verzorgde Boeken. In 1926 nam Nederland als eerste land in Europa het idee over uit de Verenigde Staten voor bekroning van ‘het goed uitgevoerde boek’. Ondanks enkele onderbrekingen is de verkiezing van De Best Verzorgde Boeken een traditie geworden die de internationale status van het Nederlandse boekontwerp onderstreept.

Verder heeft speciaal voor deze gelegenheid een andere jury 33 Best Verzorgde Boeken gekozen uit de historische verzamelingen van de Bijzondere Collecties. Deze selectie van ‘pre-Best Verzorgde Boeken’ uit ruim vijf eeuwen boekdrukkunst wordt ook getoond. Het jongste werk is een bedrijfsfotoboek uit 1947, het oudste een Goudse incunabel uit 1480.
De tentoonstelling De Best Verzorgde Boeken wordt georganiseerd door de Bijzondere Collecties in samenwerking met het Stedelijk Museum en Stichting De Best Verzorgde Boeken.

De Best Verzorgde Boeken 2008
Uit de maar liefst 447 ingezonden boeken uit 2008 werd een keuze van de beste 33 gemaakt. Het gaat om boeken die zich naar het oordeel van de jury onderscheiden door vormgeving, typografie, afbeeldingen en grafisch-technische productie, waarbij de verhouding tussen vorm en inhoud ook in aanmerking wordt genomen.

Gedroomde Boeken
Naast de ‘pre-Best Verzorgde Boeken’ is er nog een thematische extra presentatie: Gedroomde Boeken. Daarbij gaat het om voorstellen voor boeken die om welke reden dan ook de drukpers niet halen. Soms brengen ze het tot de dummy, het proefmodel, maar vaak ook blijven ze steken in de schetsfase. Het aantrekkelijke aan gedroomde boeken is dat zij weliswaar zijn afgewezen, maar tevens prachtig gestold in een bijzonder initiatief. Het varieert van plakproeven tot kleine schetsjes, die het enthousiaste gesprek tussen uitgever en grafisch ontwerper illustreren. De reden dat voorstellen niet tot een gedrukt boek leiden, zijn vaak divers. Er valt nauwelijks een gemeenschappelijke noemer te ontdekken, behalve de financiële. Nu kan een aantal voorbeelden van gedroomde boeken zich alsnog op een publiek verheugen.

Catalogus
Ook dit jaar geeft Stichting De Best Verzorgde Boeken een catalogus uit met daarin onder meer een juryrapport over alle geselecteerde boeken (Ontwerp: Sander Boon, € 24,50. ISBN 97890 5965 1074)

Ontwerp inrichting tentoonstelling: Eventarchitectuur 
Grafisch ontwerp inrichting: Lesley Moore.
Bezoekadres: Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam, 020 – 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl  
Open: ma-vrij 10 tot 17 uur, za-zo 13 tot 17 uur.

Noot voor de redactie:
Zie bijlage voor een overzicht van de bekroonde boeken van 2008 en de pre-Best Verzorgde Boeken. Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Eva Biesiot, Communicatie & PR UvA Erfgoed, Bijzondere Collecties
e.biesiot@uva.nl 020 525 6042/7300 of 06 2242 4378
www.bijzonderecollecties.uva.nl
Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven, 020 – 573 26 56, m.raven@stedelijk.nl,pressoffice@stedelijk.nl.