Nieuws — 20 okt 2016

Première: 4 november, 20.00 - 21.00 uur

Regulier: 5 en 6 november,
16.00 - 17.00 uur

Locatie:  Teijin Auditorium
Voertaal:  Engels
Toegang: volwassenen € 15 / studenten € 10 / Museumkaart + € 5 toegang publieksprogramma
Reserveren:  Klik hier

 

Amsterdam, 20 oktober 2016 - Het Stedelijk presenteert de wereldpremière van de nieuwste performance van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Keren Cytter.

In There is no us in masterpiece stelt Cytter de vraag wat acteren precies inhoudt, door herhaaldelijk te schakelen tussen geacteerde en niet-geacteerde momenten. 

Wanneer acteurs Susie en Fabian – die in het stuk hun eigen namen gebruiken – de gevolgen van hun vroegere liefdesverhouding onder ogen proberen te zien, valt steeds lastiger te onderscheiden wat echt is en wat niet. Cytter wisselt het geleefde, het geacteerde en het gefilmde met elkaar af en trekt zo de vaste grond weg onder de begrippen performance, gesproken woord, emotie en werkelijkheid. Opvallend is de deelname van pornoster Colby Keller, die onderdeel is van de video die tijdens de performance wordt geprojecteerd.

Met deze performance bouwt Cytter voort op haar eerdere performance Show Real Drama, die zij in 2012 in opdracht van het Stedelijk en If I Can’t Dance presenteerde in het Veem House of Performance, Amsterdam. 
  
Cytter maakte deze performance in opdracht van het Stedelijk Museum. Het is een positie die het Stedelijk vaker kiest. Zo was het het museum in 2016 
opdrachtgever van de theatervoorstelling The Beauty Commission van Artun Alaska Arasli en Brendan Anton Jaks en mede-opdrachtgever van de tentoonstelling Plastic van Maria Hassabi. Ook het nieuwe werk dat Magali Reus op dit moment in het Stedelijk toont, kwam tot stand dankzij een bijdrage van onder meer het Stedelijk Museum.

Na het Stedelijk zal There is no us in masterpiece een tour maken, met als eerste bestemming het Centrum voor hedendaagse kunst in Slot Ujazdowski, Warschau.

Videowerk Keren Cytter te zien op benedenverdieping

Van 31 oktober t/m 6 november is in een van de zalen van de benedenverdieping Keren Cytters videowerk The Date Series (2004) te zien. Dit werk bestaat uit zeven video's over de levens van zeven hoofdpersonen. De data waarop de films zijn gemaakt zijn tevens de titel van elke video. 

Meer over de kunstenaar

Keren Cytter (1977, Israël) is een video-, film-, installatie- en performancekunstenaar, woonachtig in New York. Haar opleiding in Tel Aviv zette ze voort aan de Ateliers in Amsterdam. Cytters werk is tentoongesteld in een groot aantal internationale instellingen, zoals Tate Modern (Londen), the Kitchen (New York), MCA Chicago (Chicago), Moderna Museet (Stockholm), Hammer Museum (Los Angeles) en Kunstverein München (München). Ze nam deel aan verschillende biënnales, waaronder Manifesta 7 (2008), de Biënnale van Venetië (2009) en de Liverpool Biennial (2014). In 2014 verwierf het Stedelijk haar werk Avalanche (2011) voor de collectie.
 
There is no us in masterpiece is een opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam. Geproduceerd door A.P.E. (art projects era). Script, regie en decor: Keren Cytter. Acteurs: Susie Meyer, Fabian Stumm, Colby Keller.
  
De performance ontving genereuze ondersteuning van het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Centrum voor hedendaagse kunst in Slot Ujazdowski, Warschau.


            

Noot voor de redactie:

Voor de pers zijn tijdens de première enkele plaatsen gereserveerd.
Voor aanmeldingen, meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 26 62 of pressoffice@stedelijk.nl