Nieuws — 2 mrt 2022

Steun Oekraïne! Jij kunt Oekraïne ook helpen door te doneren via Giro 555 #🧡rtforUkraine #hArtforUkraine

Doneer nu

Het Stedelijk Museum is geschokt door de ongerechtvaardigde aanval op Oekraïne en de gevolgen hiervan voor de levens van miljoenen onschuldige mensen. 

Samen met de rest van de cultuursector leven wij mee en tonen onze solidariteit. En dat zullen we blijven doen. Wij staan achter Oekraïne. 

Jij kunt ook helpen, door te doneren aan een van de volgende organisaties:  
- Giro 555, Samenwerkende Hulporganisaties - Samen in Actie voor Oekraïne
of tijdens je bezoek aan het Stedelijk Museum via de donatiezuil voor Giro 555 in de entreehal
- UNHCR-noodhulp voor Oekraïne en omringende landen
Doneer nu

Foto: Maarten Nauw (de Oekraïnse vlag hing op de trucklift t/m 21 maart 2022)
Foto: Maarten Nauw (de Oekraïnse vlag hing op de trucklift t/m 21 maart 2022)

Presentatie fotoserie Boris Mikhailov: The Theater of War

Tot en met 9 april presenteert het Stedelijk de serie The Theater of War (2013) door Boris Mikhailov. Hierin doet Mikhailov verslag van zijn omgeving vanuit zijn geboorte- en woonplaats Charkiv in Oekraïne. Hij toont het vaak rauwe alledaagse leven ten tijde van de Sovjet-Unie, de daaropvolgende postcommunistische samenleving en de recente politieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland, die dit jaar uitmondden in een oorlog.

In The Theater of War komt Mikhailov tot een radicale vermenging van directe en geënsceneerde fotografie. De monumentale werken, die refereren aan historiestukken van 19e-eeuwse Russische schilders, tonen afwachtende demonstranten tijdens de bezetting van het Maidanplein in Kyiv in 2013. Deze protesten, naar aanleiding van het mislukte associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie, leidden o.a. tot de val van de Russischgezinde president Viktor Yanukovych. De Russische annexatie van de Krim, de conflicten in Oost-Oekraïne en de huidige oorlog zijn hiervan direct gevolgen.