Nieuws — 2 jul 2006

Vanmiddag zijn tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Airworld. Design en Architectuur voor de Luchtvaart’ de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Mode in de Lucht’ bekend gemaakt. De beginnersprijs werd toegekend aan Marie Burlot. De prijs voor de gevorderden ging naar Kluckova.Brown (Monika Kluckova en Melanie Brown). Beide ontwerpen, en een selectie van de overige inzendingen, zijn vanaf zaterdag 22 juli tot en met 5 november te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Airworld’ in Stedelijk Museum CS.

De ontwerpwedstrijd is georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ’Airworld. Design en Architectuur voor de Luchtvaart’ waar onder andere een overzicht te zien is van verschillende stewardessenkleding door de jaren heen. Om een impuls te geven aan de eigentijdsheid van steward(essen)kleding en -accessoires vroeg het Stedelijk Museum (oud-)studenten Mode van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam om hiervoor nieuwe ideeën te ontwikkelen. De opdracht was om een toekomstgericht beeld neer te zetten, zonder direct aan toepasbaarheid door een bestaande luchtvaartmaatschappij te denken.

30 studenten en recent afgestudeerden maakten een collectie van drie outfits, waarin zij hun concept uitwerkten. Onder de deelnemers bevonden zich alle eerste en tweedejaars, een deel van de eindexamenkandidaten en negen afgestudeerden. De jury, bestaande uit Aziz Bekkaoui (ontwerper), Milou van Rossum (modejournalist Volkskrant) enIngeborg de Roode (conservator Stedelijk Museum) koos uiteindelijk de twee winnende ontwerpen.

In het juryrapport staat over de ontwerpen van Marie Burlot: ‘De jury was onder de indruk van de variatie in de kleine collectie en de professionele uitvoering. De knipoog naar de veiligheid van het vliegen kon de jury wel waarderen.’ Over het ontwerp van Kluckova.Brown schrijft de jury in haar rapport: ‘Het concept is even eenvoudig als sterk. De op het papier gedrukte pictogrammen (met betekenissen als ‘geen granaten aan boord’ en ‘pas op voor opstijgende vliegtuigen’) leggen een duidelijke relatie met de luchtvaartindustrie.’

Dit laatste ontwerp wordt door de gastvrouwen en -heren in de tentoonstelling gedragen en is als patroon te koop in de museumwinkel.

De tentoonstelling ‘Airworld. Design en Architectuur voor de Luchtvaart’ is te zien tot en met 5 november 2006 in Stedelijk Museum CS.

Stedelijk Museum CS
Post CS-gebouw, 2de verdieping, Oosterdokskade 5, Amsterdam

Open: dagelijks van 10-18 uur. 
Entree: Euro 9,00; gereduceerd: Euro 4,50; kinderen 0-7 jaar en MK: gratis