Nieuws — 29 jan 2015

Amsterdam, 29 januari, 2015 - Het Stedelijk Museum viert op 31 januari het eenjarig bestaan van Young Stedelijk (YS). Het initiatief, dat op 24 januari 2014 gelanceerd werd, verbindt een nieuwe generatie cultuurliefhebbers (25-40 jaar) aan het Stedelijk. Young Stedelijk geeft jonge mensen de kans meer te leren over moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Daarnaast is het een ontmoetingsplaats voor een mix van young professionals met verschillende achtergronden. Met hun contributie dragen de Young Stedelijk-leden bij aan speciale projecten van het Stedelijk Museum. Zo heeft het museum in 2014 twee werken kunnen aankopen van de jonge kunstenaar Jana Euler (Friedberg, Duitsland, 1982): Where comes the energy from 3 (2014) en Analysemonster (2014).

Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum: “’All art has been contemporary’, zegt kunstenaar Maurizio Nannucci in een van zijn werken. Om een collectie verder te kunnen ontwikkelen en het DNA voort te kunnen zetten is het belangrijk om een hechte dialoog te hebben met kunstenaars van deze tijd over hun werk. We hebben heel veel geluk dat we dit kunnen doen met de hulp en het enthousiasme van onze Young Stedelijk-leden.”

Young Stedelijk telt inmiddels 280 leden, met diverse achtergronden: van ontwerpers, kunstenaars en acteurs tot advocaten, ondernemers en journalisten. De programmering in 2014 bestond onder meer uit de lanceringsavond met Daan Roosegaarde en een optreden van de Jeugd van Tegenwoordig, een bezoek aan de Frieze Art Fair in London, lezingen door verschillende Stedelijk-conservatoren en Young Stedelijk-leden Carolyn Drake en Frederieke Sanders, ‘gallery walks’ door Amsterdam en een evenement over mode en kunst met ontwerpers Borre Akkersdijk en Erik Frenken (Avelon).

Karin van Gilst, zakelijk directeur van het Stedelijk: ”Kunst brengt mensen samen. Geweldig om te zien dat een generatie twintigers en dertigers zich met raad en daad aan het Stedelijk verbindt. Wij hoopten op vijftig leden in het eerste jaar en dat hebben we ruim overtroffen. We gaan nog een hoop mooie dingen doen samen.“

Zaterdag 31 januari: jaarafsluiting met Beatrix Ruf

Het eenjarig bestaan wordt feestelijk gevierd in het museum op zaterdag 31 januari. Tijdens deze avond leren de YS-leden directeur Beatrix Ruf beter kennen; zij gaat in gesprek met Bart Rutten (hoofd collecties) over een selectie van haar favoriete werken uit de collectie. Na afloop vindt de afterparty plaats in het Teijin Auditorium, georganiseerd door de Nachtburgemeester van Amsterdam: Mirik Milan.

Over Jana Euler 

Jana Euler studeerde in 2008 af van de Städelschule in Frankfurt. Ze behoort tot een generatie kunstenaars die volledig is opgegroeid met het internet als autonome realiteit. Eulers schilderijen, sculpturen en teksten draaien om vragen over onze identiteit - die tegenwoordig wordt gevormd door culturele, sociale en technologische invloeden. In haar werk reflecteert ze op het internettijdperk. Daarmee geeft ze de schilderkunst, die een grote traditie heeft in de collectie van het Stedelijk, een nieuwe betekenis. Daarnaast gaat ze in op genderspecifieke vragen en onderzoekt ze de rol van de kunstenaar in de maatschappij.

Aanmelden 

Young Stedelijk-leden dragen met een contributie bij aan speciale projecten en aankopen van het Stedelijk Museum Amsterdam. Lidmaatschap begint bij €300 per jaar, voor kunstenaars geldt een speciaal tarief van €75 per jaar.
Nieuwe leden worden uitgenodigd om bij de feestelijke avond op 31 januari te zijn. Ga voor meer informatie naar: www.stedelijk.nl/youngstedelijk

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie: Press Office Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 – 573 2660, pressoffice@stedelijk.nl.