Nieuws — 27 okt 2016

De benedenverdieping van 1100 m2, bij oplevering in 2012. Foto John Lewis Marshall

De benedenverdieping van het Stedelijk Museum zal in november het decor zijn van een spectaculaire meerdaagse performance, in een samenwerking met De Nationale Opera in Amsterdam en Stichting Zout.

De speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde performance Void Space bevindt zich op het grensvlak tussen zang en beeldende kunst en sluit in het Stedelijk aan bij een langlopende traditie waarbij het idee van ‘performance’ wordt ingevuld door experts buiten het museale veld. Het resultaat is een twee uur durende 'vocal-installation' in de grote benedenzaal van het Stedelijk, waarbij de tentoonstellingszaal - letterlijk tijdelijk een void space - als uitgangspunt is gebruikt. De voorbereidingen voor de nieuwe collectiepresentatie is een uitgelezen moment om deze performance plaats te laten vinden.

Void Space is geïnspireerd op het orakel van Delphi, dat in de Griekse oudheid bezoekers van heinde en verre raad gaf bij moeilijke beslissingen. In deze performance zingen en fluisteren negentig senioren, twee operazangers en een handvol jongeren het publiek mysterieuze woordstromen en fragmenten uit Richard Wagners Parsifal toe. En wie goed luistert, ontwaart voorspellingen over de toekomst van de wereld en van de kunsten.
 
Deze editie van Zingen bij de Opera werkt niet alleen met een klassiek repertoire, maar kent een grote eigen inbreng. Tijdens de repetities zetten de deelnemers namelijk eigen tekstmateriaal in muziek om, onder leiding van Niels Vermeulen, gespecialiseerd in ‘collaborative music making’ - een techniek waarbij iedereen maker en eigenaar is van het materiaal. Operazangers Elena Vink en Sandy Oliver nemen de solistenpartijen op zich en enkele Blikopeners van het Stedelijk Museum (jonge peer educators) helpen met de fysieke productie van Void Space. Het artistieke concept is afkomstig van Marcel Sijm, opera- en muziektheaterregisseur met een grote voorliefde voor performance- en beeldende kunst.
  
Na succesvolle eerdere samenwerkingen tussen het Stedelijk en De Nationale Opera, zoals bij de recente producties Bewogen Bewegen en Homo Ludens, wil het Stedelijk graag onderdeel zijn van het participatieproject Zingen bij de Opera. Dit is een jaarlijks terugkerend concept van De Nationale Opera, waarbij iedereen, ongeacht ervaring, kan meedoen aan een muzikale productie. Waar eerdere jaren de operatraditie centraal stond, wordt dit jaar juist op vernieuwing en experiment ingezet.
 
Deze performance is een voorloper van de nieuwe Friday Nights serie, waarbij het Stedelijk Museum een podium biedt aan samenwerkingspartners zoals De Nationale Opera, Rietveld Studium Generale en Rietveld Uncut.

Locatie:  benedenzaal
Voertaal: Engels
Toegang: regulier € 18 / student € 9 / Museumkaart € 3*
Reserveren:  niet nodig

*inclusief toegang tot het museum, de tentoonstelling Jean Tinguely – Machinespektakel en de opera Void Space.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2662 of pressoffice@stedelijk.nl