Nieuws — 15 feb 2008

Muziek en geluid spelen een centrale rol in de recente sculpturale installaties van kunstenaarsduo Allora & Calzadilla. Zij laten tot en met 4 mei in Stedelijk Museum CS hun werk zien in 'Never Mind That Noise You Heard'. Tijdens de tentoonstelling geven zangers van Opera Studio Nederland live performances bij de werken.

Uitvoerenden zijn: Tina Dietzsch (sopraan), Rosanne van Sandwijk (sopraan), Ivo Posti (counter tenor) en Alexander Egorov (bas).  

Bij de geluid-lichtsculptuur Wake Up klinkt muziek van zeven trompetspelers, die hun eigen interpretatie van de Reveille geven. In veel landen is dat het signaal dat het militaire begin van de dag aankondigt, het moment waarop de nationale vlag wordt gehesen. De Reveille wordt op subtiele wijze losgespeeld uit zijn oorspronkelijke militaristische context. Aan de soundtrack is een lichtschema gekoppeld. De flitslichten kunnen worden vergeleken met beeldenvan een militaire aanval zoals we die van televisie kennen, zoals die van de bombardementen op Bagdad.

Sediments Sentiments (Figures of Speech) (2007) is een tweedelige sculptuur die op een ruïne of een geologische vondst lijkt. Uit het werk klinken stemmen van operazangers die frasen vertolken uit toespraken van sleutelfiguren uit de politieke geschiedenis: Martin Luther King, de Dalai Lama, George Bush en Sadam Hoessein. De teksten worden gepresenteerd als een kakofonie van stemmen van patriotten en sceptici, radicalen en conservatieven, polemisten en campagneleiders. Op sommige momenten gedurende de tentoonstelling worden de teksten live gezongen door jonge operazangers. Als er geen live performance is, zijn hun stemmen te horen via luidsprekers. 

Datum + tijd
zondag 27 april, 14 – 16 uur

Plaats
Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam

Toegang
Gratis, wel op vertoon van entreebewijs museum

Het kunstenaarsduo Jennifer Allora (1974, VS) en Guillermo Calzadilla (1971, Cuba) maakt werk dat zowel spel, humor als een kritische dimensie bevat. In hun sculpturen, foto’s, performances en video’s verbinden ze elementen uit zeer uiteenlopende culturen en verwijzen ze naar sociale, politieke en culturele discussies. De kunstenaars zijn gevestigd op Puerto Rico, een eiland dat deel uitmaakt van de VS met een hybride Caribische cultuur en een koloniale erfenis.

Lees meer over de tentoonstelling 'Never Mind That Noise You Heard'