Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Ontdek hier ons aanbod voor thuisonderwijs en kijk, luister en maak.

(T)huiswerkkunst 

VIDEO-OPDRACHTEN

Nu je even niet met de klas naar het museum kunt komen, verschijnen de schatten uit het museum op je eigen scherm. Ontdek hier een serie van korte video’s met (t)huiswerkkunst. We belichten telkens één kunstwerk en dagen je uit beter te leren kijken. Aan het eind van iedere video word je uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan door middel van een doe-opdracht.

Stuur jouw werk in naar educatie@stedelijk.nl en wie weet zie je het terug op onze website en of social kanalen!

De video’s zijn geschikt voor verschillende leeftijden en onderwijsniveaus. In de titel staat het niveau aangegeven.

Bekijk de video's hieronder of via de YouTube playlist!

  • HOME SCHOOL - De robots van kunstenaar Nam June Paik (VO -VWO)
  • HOME SCHOOL | Nola Hatterman - Op het terras (VO)
  • HOME SCHOOL | Marcel Wanders Knotted Chair (VO)

What the art?!

In de serie What the Art?! gaan onze Blikopeners op bezoek bij verschillende kunstenaars om hen uit te horen over hoe zij kunst maken. Ook zin gekregen om kunst te maken? Aan het eind van iedere video volgt een opdracht gegeven door de kunstenaar zelf! Met Raquel van Haver, Brian Elstak en Bonne Reijn.
Bekijk de playlist

What the Art?! Lesmateriaal voor docenten

De drie kunstenaars uit de What the Art?! serie geven je in hun video's een opdracht waarmee je zelf aan de slag kunt. Download hieronder het lesmateriaal.
Download lesmateriaal Raquel van Haver
Download lesmateriaal Brian Elstak
Download lesmateriaal Bonne Reijn

Blikopeners Audio Stops

In deze korte audio stops vertellen de Blikopeners over hun lievelingswerken in Stedelijk BASE, de permanente collectie van het Stedelijk Museum. Ze stoppen onder meer bij kunstwerken van Piet Mondriaan, Kazimir Malevich en Marlene Dumas.

om deze content te zien.

What the Vakman (VMBO)

Op het kunstkanaal Arttube kun je de serie What the vakman! bekijken. In deze serie kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal. Deze serie is gemaakt voor het VMBO.
Bekijk What the Vakman

Artclips (bovenbouw VMBO)

De ARTclips zijn korte video’s over kunst. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal: hoe wordt je als kunstenaar eigenlijk beroemd? En waarom is sommige kunst zo duur? De serie komt inclusief lesmateriaal voor docenten. Dit is te downloaden vanaf de videopagina. 

Bekijk voorbeeldaflevering 'Wat is moderne kunst'
Kies uit de hele serie 

Zin in meer?

#EdNU: Blikopeners over fotograaf Ed van der Elsken

Jongeren documenteren via social media hun eigen leven. Ed van der Elsken (1925-1990), één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw, was een man met een camera toen dat nog iets bijzonders was. Hij was één van de eerste die zijn eigen leven in zijn werk betrok en maakte toen al een soort selfies en vlogs. In deze video nemen Blikopeners je mee in het werk van Ed van der Elsken.

Video Blikopeners over Ed van der Elsken

Heb je genoten van het Home School materiaal en wil je wat geven? We kunnen je steun goed gebruiken. Lees hier waarom.

Ik steun jullie graag!