Tentoonstelling — 26 mei t/m 14 okt 2018

Sinds de jaren 80 is het werk van de Duitse Günther Förg (1952-2013) onderwerp van een groot aantal presentaties, publicaties en debat. Het Stedelijk Museum brengt een grote selectie uit Förgs werk samen in de eerste grote overzichtstentoonstelling na zijn overlijden.

Förg was  een van de belangrijkste figuren in de Duitse kunst van de late twintigste eeuw. Zijn experimentele en vrije benadering staat haaks op de strengheid van de conceptuele fotografen van de zogenoemde ‘Becher-Schule’ enerzijds en van een meer formeel onderzoek naar de grenzen van figuratie en abstractie anderzijds. 

A Fragile Beauty belicht de rijkdom, complexiteit en brede oriëntatie van Förgs werk. In de tentoonstelling komt een groot aantal disciplines aan bod waaronder muurschilderingen, fotografie, beeldhouwwerk en een ruime selectie schilderijen uit de periode 1973-2010 op onder meer doek, hout, aluminium en lood.

Günther Förg, Ohne Titel, 1991, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam  ©Estate Günther Förg, Suisse c/o Pictoright Amsterdam 2017
Günther Förg, Ohne Titel, 1991, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam ©Estate Günther Förg, Suisse c/o Pictoright Amsterdam 2017

Het overzicht toont werken uit de collectie van het Stedelijk, uit de nalatenschap van de kunstenaar en uit internationale openbare- en privécollecties. Een aantal werken in deze tentoonstelling is nog niet eerder te zien geweest. 

Het Stedelijk ontwikkelt de tentoonstelling Günther Förg - A Fragile Beauty samen met het Dallas Museum of Art.

Günther Förg – A Fragile Beauty is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte en Goethe-Institut Niederlande.