Tentoonstelling — 21 okt t/m 3 dec 2004

Jaarlijks selecteert de Stichting De Best Verzorgde Boeken de bestverzorgde Nederlandse boeken.

Jaarlijks selecteert de Stichting De Best Verzorgde Boeken, onderdeel van het CPNB, de 50 bestverzorgde Nederlandse boeken. Zoals ieder jaar wordt deze keuze in het Stedelijk geëxposeerd, dit keer echter naar een inrichtingsontwerp van EventArchitectuur.
 
Van de 50 Best Verzorgde Boeken uit Nederland hebben er dit jaar vier ook een prijs bij de Schönste Bücher aus aller Welt, de internationale variant, gekregen. Bronzen medailles waren er voor de bestandscatalogus van de meubelcollectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en een boekje met familiefoto’s van Otto Frank. Het jaarverslag van de Mondriaan Stichting en het advies voor het Kunstenplan 2005-2008 van de Amsterdamse Kunstraad kregen een eervolle vermelding.

In totaal streden meer dan dertig landen met hun Best Verzorgde Boeken om de veertien prijzen die deze jury in Leipzig uitreikte; er werd dus gekozen uit meer dan zeshonderd boeken. In Nederland werden de 50 Best Verzorgde Boeken geselecteerd door Nikki Gonnissen (grafisch ontwerper), Paul Hefting (publicist), Kees van den Hoek (uitgever), Ron van Roon (grafisch ontwerper) en Koos Schuurman (drukker).
 
De catalogus die bij de expositie verschijnt, met daarin het juryrapport en uiteraard een overzicht de 50 gekozen boeken, is tweetalig (De Best Verzorgde Boeken / The Best Dutch Book Designs). Het grafisch ontwerp is van -SYB- (prijs: € 24,50).

Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting CPNB, de ontwerpersorganisatie BNO en de Grafische Cultuurstichting. De Best Verzorgde Boeken wordt financieel ondersteund door Grafisch Papier, Andelst en Van Heek Scholco, Losser.
 
Nieuw aan de jaarlijkse expositie van de Best Verzorgde Boeken in het Stedelijk is de inrichting van de presentatie. Deze is van de hand van EventArchitectuur(Herman Verkerk en Paul Kuipers).