Tentoonstelling — 2021

In 2020 viert het Stedelijk Museum Amsterdam het 125-jarige jubileum. Een goed moment om kritisch na te denken over de functie van het museum in de samenleving. Dit doet het Stedelijk in 2020 onder meer met de thematische groepstentoonstelling After Institutions

Aan het einde van de jaren zestig ontsprong als een zijtak van de conceptuele kunst een beweging genaamd Institutionele Kritiek, waarin kunstenaars bewezen dat kunstmusea geen neutrale, objectieve omgevingen zijn om kunst tentoon te stellen, maar dat zij door context, teksten en architectuur wel degelijk een richting meegeven. 

In de jaren 90 wierp een daaropvolgende beweging een kritische blik op het instituut zelf en de manier waarop factoren zoals klasse, kleur en geslacht invloed hebben op wie in musea wordt getoond. Op dit wordt die canon weer uitgebreid met kunstenaars die kritisch kijken naar wie er toegang heeft tot het museum en wat de sociale rol moet zijn van het instituut. Zij stellen bijvoorbeeld dat sommige groepen mensen nog steeds gemarginaliseerd worden in tentoonstellingen en collecties. 

Sympathisanten van de Guerrilla girls bij Stedelijk 1996. Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen
Sympathisanten van de Guerrilla girls bij Stedelijk 1996. Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

De tentoonstelling omvat werken uit elke periode, waaronder ook nieuwe producties, en er zal een publicatie verschijnen.