Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Tentoonstelling — 20 jun t/m 22 aug 1998

Het Stedelijk Museum presenteert van 20 juni tot en met 23 augustus de tentoonstelling Als golfslag op het strand... Ad Dekkers in zijn tijd. Het werk van de Nederlandse kunstenaar Ad Dekkers wordt samengebracht met dat van enkele van zijn tijdgenoten, onder wie Dibbets, Struycken, Volten, Andre, Kelly en Mangold. De generatie van Ad Dekkers speelde in het roerige tijdgewricht van de jaren zestig een grote rol in de ontwikkeling van de abstracte kunst.

Ad Dekkers (1938-1974) maakte in korte tijd naam als kunstenaar in de traditie van Mondriaan. Dekkers behoorde tot de generatie die verantwoordelijk was voor de tweede grote stap in de abstracte kunst in Nederland. Na het kleurrijke geweld van Cobra, kwam eind jaren vijftig, begin jaren zestig, opnieuw de stille uitgewogen reflectie op problemen van vorm, licht, proportie en materiaal naar voren. Vooral Dekkers' witte, soms zelfs als shockerend ervaren reliëfs met cirkels en lijnen, inspireerden een grote groep kunstenaars. In deze periode werd het klimaat in de Nederlandse kunstwereld gekenmerkt door een grote openheid voor ontwikkelingen van buiten. Buitenlandse kunstenaars van naam als Carl Andre, Lawrence Weiner, Robert Ryman en Donald Judd kwamen naar Nederland en introduceerden de eerste aanzetten tot de ontwikkeling van de minimal art en conceptuele kunst.

De tentoonstelling plaatst Dekkers in de context van zijn tijd. Naast het werk van Dekkers maken nationale en internationale kunstenaars deel uit van deze grote overzichtstentoonstelling. Tot de tijdgenoten en kunstenaars van een eerdere generaties die Dekkers inspireerden behoren de Nederlanders Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Ben Akkerman, Joost Baljeu, André Volten, Carel Visser, J.C.J. Vanderheyden, Bonies, Peter Struycken en Jan Dibbets. Maar ook een groep buitenlandse kunstenaars had grote invloed op zijn werk: Josef Albers, Ben Nicholson, Ellsworth Kelly, François Morellet, Donald Judd, Sol LeWitt, Frank Stella, Robert Mangold, Ulrich Rückriem en Richard Long. Met Als golfslag op het strand... doet het museum recht aan de ontwikkelingen van de jaren zestig en zeventig.

De tentoonstelling Als golfslag op het strand... in het Stedelijk Museum is een onderdeel van een drieluik over Nederlandse eigentijdse kunst. Hierin presenteert het Van Abbemuseum in Eindhoven een overzichtstentoonstelling met werk van René Daniëls en komt het Groninger Museum later in het jaar met een Micha Klein expositie. Dit drieluik wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank, in het kader van de viering van haar honderdjarig jubileum.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van Jean Leering en een voorwoord van Rudi Fuchs.