Tentoonstelling — 28 sep t/m 28 okt 2017

Het Stedelijk Museum en de Rietveld Academie presenteren een selectie van opdrachten die studenten van de afdeling grafisch ontwerpen in 2017 ontwikkelden.

Het Stedelijk Museum en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam hebben een lange geschiedenis met elkaar. Oud-Stedelijk directeur Willem Sandberg stelde begin jaren ’60 voor om architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld het academiegebouw te laten ontwerpen. Met docenten van de afdeling grafisch ontwerpen van de Rietveld Academie is er van oudsher veel contact. In de collectie van het Stedelijk bevindt zich werk van een groot aantal alumni en (oud-) docenten van de academie. De huidige huisstijl van het museum is ontworpen door Armand Mevis en Linda van Deursen. Beide zijn oud-studenten van de Rietveld Academie en Van Deursen is het voormalig hoofd van de afdeling. 

In de tentoonstelling presenteren het museum en de academie een selectie van opdrachten die studenten van de afdeling grafisch ontwerpen tijdens één semester in 2017 ontwikkelden – van eerstejaars tot studenten die recent afstudeerden. De presentatie is tijdens een zomerworkshop door studenten ontworpen en bestaat uit een display, een format voor bijschriften en een publicatie getiteld *See also – een lexicon van begrippen en definities uit de vormgevingspraktijk.

De presentatie in het Stedelijk is een dwarsdoorsnede van de opleiding grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie waar studenten worden aangemoedigd om kritisch en persoonlijk informatie binnen de huidige culturele context vorm te geven. Always in risk, yet never in danger toont de verschillende stadia in het leerproces; het werk is het resultaat van een opdracht, vraag of een onderzoek. Het zijn ontwerpen die wellicht nooit in het publieke domein terecht zullen komen en hebben soms bijna een prototypische kwaliteit: ze zijn een oefening maar geven ook uitdrukking aan een verlangen om te communiceren in tekst en beeld.