Tentoonstelling — 9 apr t/m 28 aug 2016

In 2016 keert de Amsterdamse School terug in het Stedelijk. Wonen in de Amsterdamse School is een spectaculair overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: meubelen, lampen, klokken, keramiek, textiel en grafische toepassingen als behang. De tentoonstelling bevat meer dan 500 bijzondere ontwerpen van onder meer Jaap Gidding, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop en Marie Kuyken. 

De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. In de jaren ’20 was de Amsterdamse School van groot belang. De expressieve vormen en kleuren waren uniek in Nederland en ook internationaal van invloed.

Na WOII kregen het constructivisme van De Stijl en het functionalisme van het Bauhaus de overhand. Pas in de jaren ’70 kwam er in Nederland weer aandacht voor de Amsterdamse School. Het Stedelijk organiseerde in 1975 de eerste grote museale presentatie. Het overzicht dat nu wordt gepresenteerd is het resultaat van jarenlang onderzoek én een speurtocht die leidde naar meubelen bij particulieren thuis – veel van deze stukken maken deel uit van de tentoonstelling.

Twee stijlen

Amsterdamse Schoolvormgeving is er in twee varianten: de meer expressieve, met uitbundige vormen, diepe, contrasterende kleuren en sterke contourlijnen, en de strakkere, meer geometrische stijl, beïnvloed door het tijdschrift Wendingen, de spreekbuis van de Amsterdamse School. Niet alleen architecten als Michel de Klerk, beeldhouwers als Hildo Krop en meubelontwerpers als Harry Dreesen en Louis Deen werkten in die stijl, ook bedrijven als Metz & Co lieten zich door de Amsterdamse School inspireren. De verspreiding van de stijl is daardoor veel groter geweest dan men aanvankelijk zou verwachten – niet alleen in heel Nederland, maar zelfs in Nederlands-Indië was de invloed zichtbaar. 

Extra programmering

EVENT 24 apr 2016
Lezing & Gallery Talks: De Amsterdamse School en Gispen
Van Hollandse Bravoure naar Nederlandse Functionaliteit
Taal: Nederlands
Locatie: Stedelijk Museum Teijin Auditorium

LEZING 16 mei, 22 mei en 15 juni 2016 (*de lezing van 29 mei is helaas komen te vervallen)
Minicursus Amsterdamse School
Een minicursus, bestaande uit vier dubbellezingen over het interieur en het exterieur van de Amsterdamse School.
Taal: Nederlands
Tijdstip: 11.30 – 13.00 uur
Locaties: Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Het Schip

PERFORMANCE 27 - 29 mei 2016
Artun Alaska Arasli & Brendan Anton Jaks: The Beauty Commission
Taal: Engels
Locatie:  Stedelijk Museum, Teijin Auditorium

Werkplaats

In de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School (zaal 1.17) is ook de Werkplaats te vinden. Daar kan iedereen een klok in Amsterdamse School stijl maken. Met een uurwerkje uit de winkel kan de klok thuis ook echt tikken.

Gebruiksaanwijzing klok

Rondleidingen

De tentoonstelling bekijken vanuit het perspectief van een meubelmaker? Elke zaterdag om 13.00 uur geven onze rondleiders samen met studenten van het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam een gratis rondleiding (max. 15 personen). 

Familierondleiding

Kinderen en hun families gaan met een rondleider op ontdekkingstocht langs schaatsende stoelen, banken met schildpadden en stekelige klokken. Eens per twee weken op zondag, om 11.30 uur. 

Kunstenaarsworkshops

Kunstenaars van nu nemen kinderen mee naar de Amsterdamse School. Niet alleen kijken, maar juist maken! Ontdek letter geheimen met Matthias Kreutzer en spiegel prachtige patronen met Christie van der Haak. 

Amsterdamse School blog

In de aanloop naar de tentoonstelling heeft het Stedelijk een speciale blog in het leven geroepen, waarop Ingeborg de Roode (conservator Industriële Vormgeving Stedelijk Museum), Marjan Groot (Universiteit Leiden) en anderen die bij het project betrokken zijn verslag doen van hun onderzoek naar de meubelen van de Amsterdamse School. De site bevat veel achtergrondinformatie in blogposts en videos over het onderzoek en bijzondere ontdekkingen zoals de herontdekte klok van De Klerk.

Kijk op: amsterdamseschool.tumblr.com

Amsterdamse School 100 jaar in 2016

De explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materiaalvernieuwing begin vorige eeuw culmineerde in 1916 in de opening van het prestigieuze Scheepvaarthuis, het huidige Grand Hotel Amrâth. Toen kreeg de stroming ook zijn naam: de Amsterdamse School. In 2016 vieren verschillende Amsterdamse culturele instellingen het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse School met tentoonstellingen en activiteiten. Er is een website in het leven geroepen die een overzicht geeft van het programma van Amsterdamse School Museum 'Het Schip', ARCAM Architectuurcentrum, Stedelijk Museum Amsterdam, Grand Hotel Amrâth, en Gemeente Amsterdam Monumenten & Archeologie.

Busexcursie langs de Amsterdamse School

Een dagje Amsterdamse School: In april, mei, juli en augustus zijn er in het kader van 100 jaar Amsterdamse School dagelijks busexcursies langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. Van Amsterdamse School Museum Het Schip naar het Stedelijk waar de grote Amsterdamse School expositie Wonen in de Amsterdamse School te zien is.

Plattegrond

Er is een brochure beschikbaar over 100 jaar Amsterdamse School, met het hele overzicht én een plattegrond van Amsterdam en hoogtepunten die te bezoeken zijn. Download hem hier. 

Audiotour

Bij de tentoonstelling is een speciale audiotour gemaakt, met korte interviewfragmenten. Daarin komen experts aan het woord, die bijzondere achtergrondinformatie geven bij objecten in de tentoonstelling. Aan het woord komen Ingeborg de Roode, conservator Industriële Vormgeving en samensteller van de tentoonstelling, Louise de Blécourt, conservator collectie van Grand Hotel Amrâth (Scheepvaarthuis), Rhea Pots Verhagen, student Hout- en Meubileringscollege Amsterdam, Matthias Kreutzer, grafisch ontwerper (Our Polite Society) en  Kees Doornenbal, restauratie-architect Tuschinski Theater. De audiotour kost € 5, t/m 18 jaar € 2,50. Hij is beschikbaar in het Nederlands en het Engels en ook verkrijgbaar via E-tickets.

Publicatie

De omvangrijke en rijk geïllustreerde publicatie bij de tentoonstelling bevat een kritische analyse van de meubelvorming van de Amsterdamse School naast essays over de commerciële receptie, de internationale context en de hedendaagse invloed alsmede case-studies over onder meer Michel de Klerk, glas-in-loodbedrijven en restauratie van interieurs. Onder redactie van Ingeborg de Roode en Marjan Groot.

Vanaf april 2016 verkrijgbaar in de museumshop en online voor € 24,95 (softcover) en € 32,50 (hardcover). Meer info.

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief

Met dank aan

De totstandkoming van Wonen in de Amsterdamse School wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het VSB Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Kossmann.dejong exhibition architects en additionele steun van de PW Janssen Friesche Stichting.

De publicatie Wonen in de Amsterdamse School is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Hartenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin MAOC van Bylandt Stichting.

Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling.