wit persoon met VR headset on, zwarte achtergrond, rode letters op de afbeelding lezen 'Anne Imhof Youth'

Tentoonstelling — 1 okt 2022 t/m 29 jan 2023

Stedelijk Museum Amsterdam en Hartwig Art Foundation presenteren: Anne Imhof – YOUTH

Anne Imhof is de artistieke stem van een jonge generatie. Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Dit is de eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland.

shirtloze wit persoon met donker haar, op een zwart paard

De artistieke stem van een jonge generatie

Anne Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een jonge generatie. Een belangrijk thema in haar werk is nihilisme: de overtuiging dat het leven eigenlijk zonder zin of doel is. Imhof combineert verschillende elementen uit de cultuurgeschiedenis, van Griekse mythologie tot underground cultuur.

Boek nu

De artistieke stem van een jonge generatie

Desoriënterende en beklemmende totaalinstallatie

Wereldpremière nieuwe video-installatie

tentoonstelling render, rode achtergrond, vaag beeld van grote watercontainers

Desoriënterende en beklemmende totaalinstallatie

In het intieme en beklemmende labyrint van Anne Imhof word je onderdeel van een totaalinstallatie. Dit gebeurt in de grootste tentoonstellingsruimte van het Stedelijk, een van de grootste van Nederland.

Ook heeft Imhof speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw videowerk opgenomen, in de desolate, besneeuwde buitenwijken van Moskou. Dit werk is voor het eerst te zien in Stedelijk, als onderdeel van de totaalinstallatie.

spektakeltentoonstelling

— Parool
 • shirtloze wit persoon met donker haar, staand in de sneeuw voor een donker huis
  Anne Imhof, 'AI Winter', 2022. Met Eliza Douglas. (volledige credits onderaan)
 • shirtless wit persoon met donker haar, lachend, zwarte achtergrond
  Anne Imhof, 'Fate', 2022. Met Eliza Douglas. (volledige credits onderaan)
 • shirtloze wit persoon met donker haar, lopend langs een graffiti muur, in de sneeuw
  Anne Imhof, 'AI Winter', 2022. Met Eliza Douglas. (volledige credits onderaan)
 • de rug van een wit persoon met donker haar, op de rug van een donker paard
  Anne Imhof, 'Fate', 2022. Met Eliza Douglas. (volledige credits onderaan)

Internationale ster in de hedendaagse kunstscene

Anne Imhof is bij het grote publiek misschien (nog) niet bekend, maar zij is een ‘superster’ in de kunstscene. Met Faust won Imhof in 2017 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië en haar shows in Tate Modern en Palais de Tokyo (in 2021) zijn enthousiast ontvangen door pers en publiek. In de ‘Power 100’ lijst van ArtReview prijkt Anne Imhof in 2021 op plek 5. YOUTH is Imhof’s eerste solotentoonstelling in Nederland.

Boek ticket

Credits

De tentoonstelling Anne Imhof – YOUTH is een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam en de Hartwig Art Foundation. Beatrix Ruf stelde in samenwerking met Katya Inozemtseva de tentoonstelling samen voor de eerste venue, het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou. Als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum zijn tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam, samengesteld door Vincent van Velsen, in nauwe samenwerking met Rein Wolfs.

Graphic Design & Art Direction: Zak Group, 2022.

Volledige afbeelding credits

Header afbeelding: Eliza Douglas in Moscow, February 12, 2022. Door Anne Imhof. Geregisseerd door Jean-René Étienne and Lola Raban-Oliva. Met dank aan de kunstenaar, Galerie Buchholz & Sprüth Magers. Geproduceerd met dank aan Garage Museum of Contemporary Art, Moscow, Hartwig Art Foundation en Stedelijk Museum Amsterdam.
Afbeelding 3: Anne Imhof, YOUTH, tentoonstelling render. Subafbeelding (Exhibition Architecture and Supervision).
Alle andere afbeeldingen: Anne Imhof, [titel videowerk], 2022. Met Eliza Douglas. Geregisseerd door Jean-René Étienne and Lola Raban-Oliva. Met dank aan de kunstenaar, Galerie Buchholz & Sprüth Magers. Geproduceerd met dank aan Garage Museum of Contemporary Art, Moscow, Hartwig Art Foundation en Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk Museum wordt voor deze tentoonstelling genereus ondersteund door Ammodo, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds en het Mondriaan Fonds.

Anne Imhof — YOUTH

1 okt 2022 t/m 29 jan 2023

Boek ticket


Verdieping

Benieuwd naar meer informatie over de tentoonstelling? Bekijk hier het persbericht.

Of lees mee met een gesprek tussen Stedelijk Curator Fotografie Vincent van Velsen, Katya Inozemtseva, hoofdcurator van het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou, en architectuurstudio sub oprichter Andrea Faragauna. Hoe verhouden de twee tentoonstellingen zich tot elkaar, zowel in praktische als in conceptuele zin? Te lezen via Stedelijk Studies