Tentoonstelling — 7 mrt t/m 9 jun 2025

Voor het eerst in hun geschiedenis bundelen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Gogh Museum hun krachten voor één grote tentoonstelling van een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd: Anselm Kiefer.

twee schilderijen van Kiefer
Vlnr: Anselm Kiefer, 'Innenraum', 1981, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Anselm Kiefer, 'De sterrennacht', 2019. © Anselm Kiefer. Foto: Georges Poncet.

De kunstenaar krijgt een erepodium op een plek die sterk verbonden is met zijn artistieke ontwikkeling. Vanaf zijn jeugd heeft Kiefer een bijzondere band met het werk van Vincent van Gogh. Ook heeft hij een lange, persoonlijke geschiedenis met het Stedelijk. Het museum kocht en toonde vanaf het begin zijn werk, wat belangrijk is geweest in zijn loopbaan. 

De tentoonstelling bevat vele publiekslievelingen: in het Van Gogh Museum worden bekende werken van Vincent van Gogh gecombineerd met dat van Kiefer. In het Stedelijk zijn voor het eerst alle Kiefers uit de collectie van het Stedelijk bij elkaar te zien, waaronder het geliefde Innenraum. Op beide locaties zal nieuw, nog nooit getoond werk van de kunstenaar te zien zijn. 

Anselm Kiefer — Sag mir wo die Blumen sind is te zien op twee plekken: je kan straks met één ticket naar twee musea.

een vliegtuig van Kiefer naast een schilderij van Van Gogh
Vlnr.: Anselm Kiefer, 'Voyage au bout de la nuit', 1990 (voorgrond), collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Vincent van Gogh, 'Korenveld met kraaien', 1890, collectie Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting).

Sag mir wo die Blumen sind 

De titel van de tentoonstelling komt van het lied Where have all the flowers gone. Dit is een anti-oorlogslied uit 1955 van de Amerikaanse folkzanger en activist Pete Seeger. Het is de titel van een nieuw en groot ruimtelijk werk van Anselm Kiefer: een 24-meter lange schilderkunstige installatie die rondom de historische trap van het Stedelijk te zien zal zijn. Verder verwijzen de bloemen in de titel naar de Zonnebloemen (1889) van Vincent van Gogh en naar de landschappen die Kiefer recentelijk maakte en in de tentoonstelling voor het eerst worden getoond.

Anselm Kiefer — Sag mir wo die Blumen sind

7 mrt t/m 9 jun 2025

Voor meer informatie, lees hier het volledige persbericht.

Blijf op de hoogte