Tentoonstelling — 20 jul 2014 t/m 10 jan 2015

Een uniek overzicht van de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders. Met werk van o.a. David Claerbout, Gilbert & George, Anton Henning, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, Tjebbe Beekman, Gregory Crewdson, Günther Förg, Johan Grimonprez, Markus Lüpertz, Aernout Mik, Ronald Ophuis en Marijke van Warmerdam.

De collectie Sanders is een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland en kent een enorme verscheidenheid: hij omvat vele honderden schilderijen, sculpturen, assemblages, foto’s, tekeningen, tekstwerken, films, video’s en installaties van meer dan 350 kunstenaars uit met name Europa en de Verenigde Staten.

De titel van de tentoonstelling, BAD THOUGHTS, is ontleend aan het gelijknamige werk van Gilbert & George, en verwijst met een knipoog naar het avontuur dat het opbouwen van een verzameling is, en naar de belangstelling voor de donkere kant van de menselijke psyche die in veel werken uit de collectie Sanders naar voren komt.

Martijn en Jeannette Sanders verzamelen sinds de jaren zeventig kunst. Hun collectie onderscheidt zich van veel particuliere collecties doordat een aantal kunstenaars in de diepte is verzameld. Van een aantal kernfiguren heeft het echtpaar een groter cluster van werken verzameld, zoals van Ger van Elk, Gilbert & George, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, David Claerbout, Thomas Demand en Anton Henning. Daarnaast is er een kern van conceptuele kunst en ‘narrative art’ uit de jaren zeventig en werk van de Italiaanse ‘transavantgarde’ en Duitse schilderkunst uit de jaren zeventig en tachtig toegevoegd. Kunst verzamelen is voor het echtpaar Sanders een privéaangelegenheid, en een intuïtief proces. Verzamelen is voor hen een manier van leven en de verzameling laat zich lezen als een dagboek.

De tentoonstelling BAD THOUGHTS is opgedragen aan Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren van de galerie Art & Project (1968-2001).

De tentoonstelling zal in de grote benedenzaal van de nieuwbouw te zien zijn in een ontwerp van Florian Idenburg van SO – IL Architects (NY), die op de shortlist staat voor de Prix de Rome architectuur 2014.

Nieuwe werken

Vanaf eind oktober zijn in de tentoonstelling BAD THOUGHTS – Collectie Martijn en Jeannette Sanders nieuwe werken te zien van Tjebbe Beekman, Gregory Crewdson, Günther Förg, Johan Grimonprez, Markus Lüpertz, Aernout Mik, Ronald Ophuis en Marijke van Warmerdam.

Samensteller van de tentoonstelling, Martijn van Nieuwenhuyzen: “De collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar is een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland. De collectie is zo uitgebreid – zelfs in onze grote benedenzalen kunnen we maar een deel ervan tonen. Door de wissel kan het publiek nu kennis maken met een substantieel aantal nieuwe groepen uit de verzameling. De nadruk in deze nieuwe groep ligt op het werk van Nederlandse schilders en op een aantal video-installaties die het echtpaar de afgelopen jaren aankocht.” 

Public program

stedelijk|gallery talks, aug – nov 2014
Bad Thoughts met ….
Taal: Nederlands
Locatie: Tentoonstellingsruimte

Sprekers:
- Martijn van Nieuwenhuyzen (conservator Stedelijk Museum Amsterdam)
- Carel Blotkamp (kunsthistoricus en professor emeritus)  
- Joop van Caldenborgh (privé verzamelaar van hedendaagse kunst)
- Alexander Strengers (voorzitter Kunstcommissie De Nederlandsche Bank)

Masterclass Verzamelen

De collectie Sanders is een van de belangrijkste privé-verzamelingen in Nederland.Voor het echtpaar Sanders is verzamelen een manier van leven. Hun verzameling laat zich lezen als een dagboek.
Wat komt er allemaal bij kijken als je daadwerkelijk kunst wil kopen? Heeft het verzamelen van kunst met smaak te maken of met de juiste contacten? Waar moet je zijn als je een verzameling wilt aanleggen? Is het stuk wel de prijs waard? Tijdens de Masterclass Verzamelen op zaterdagmiddag 13 september gaan experts dieper in op de verzameling Sanders en het verzamelen van (hedendaagse) kunst. Ga in gesprek met de sprekers en dring door tot de finesses van het verzamelaarsvak.

Meer info en aanmelden

Bad Thoughts - korte documentaire

In de korte tweedelig documentaire voor ARTtube, vertellen Martijn en Jeannette over hun collectie en wat deze voor hen betekent. Bevriende kunstenaars als Anton Henning en Gilbert & George praten over het fenomeen van de particuliere verzamelaar en hun band met het echtpaar.

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie Bad Thoughts – Collectie Martijn en Jeannette Sanders, NE/EN, ca. 70 pagina’s, voorwoord Beatrix Ruf, inleiding Martijn van Nieuwenhuyzen, die ook Martijn en Jeannette Sanders interviewde, en zes statements van onder meer Anselm Kiefer, Armando, Frank Van den Broeck, Adriaan van Ravesteijn en Anton Henning.

Meer info

blog

Curator Martijn van Nieuwenhuyzen schreef een blog over de totstandkoming van de tentoonstelling Bad Thoughts, het contact met Martijn en Jeannette Sanders en natuurlijk hun collectie. Hij maakte er bovendien een prachtige serie achter de schermen foto's bij.

Kunstenaars in BAD THOUGHTS 

Mac Adams
Jean le Gac
Juan Munoz
John Ahearn
Giulio Galan
Gabriel Orozco
Armando
Gilbert & George
Marc Quinn
David Askevold
Johan Grimonprez
Gregory Crewdson
Georg Baselitz
Douglas Gordon
Walter Robinson
Bill Beckley
Keith Haring
Allen Ruppersberg
Rita McBride
Anton Henning
A.R. Penck
Frank Van den Broeck
Teresa Hubbard
SALVO
Sandro Chia
Alexander Birchler
Thomas Schütte
David Claerbout
Douglas Huebler
Andres Serrano
Francesco Clemente
Peter Hutchinson
Cindy Sherman
George Condo
Anselm Kiefer
Hito Steyerl
Enzo Cucchi
Martin Kippenberger
Peter Struycken
Robert Cumming
Jan Knap
William Wegman
Thomas Demand
Guillermo Kuitca
Maja Weyermann
Jiři Georg Dokupil
Alexandra Leykauf
Christopher Wool
Ger van Elk
Robert Longo
 
Ed van der Elsken
Gordon Matta-Clark

 

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief