Tentoonstelling — 20 jul t/m 6 sep 2008

Bik Van der Pol, Patricia Esquivias, Hans-Peter Feldmann, Mustafa Hulusi, Arnout Killian, Matthieu Laurette, Sascha Pohle, Lisl Ponger, Erkan Özgen & Sener Özmen. Gastcuratoren: Delphine Bedel en Ayako Yoshimura, in samenwerking met Jelle Bouwhuis.

Deze tentoonstelling is te zien bij:
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Rozenstraat 59
Amsterdam
______________________________________

'The […] ambivalence of tourism, which also applies to our world in general, is reality and its copy at a time when copies are increasingly more realistic and reality is increasingly penetrated by the illusion of fiction'  (Marc Augé)
 
In de tentoonstelling ‘Beyond Paradise’ zijn beelden en verhalen met betrekking tot toerisme zoals wij die kennen uit reisbrochures, ansichtkaarten, advertenties, films, enzovoorts, toegeëigend in de gepresenteerde werken. Ze reflecteren op de constructie van verwachtingen, ervaringen en de sociale beeldvorming van plekken zoals die wordt opgeroepen door de alomtegenwoordige en indringende ‘cultuur van toerisme’ waarin wij tegenwoordig leven.

Het uitgangspunt van deze expositie is mede ontleend aan de paradox dat toerisme nog steeds een romantische, zo niet paradijselijke verbeelding oproept, terwijl dat beeld en de feitelijke toeristische ervaring onder druk staan door verschillende krachten in de hedendaagse maatschappij, zoals commercialisering, gentrification, de complexe verwikkeling van migratiestromen en toeristische bestemmingen, oorlog en angst voor terrorisme. Het is tegelijk ook veelzeggend voor de intensiteit van onze in hoge mate toeristisch georiënteerde cultuur dat dergelijke dreigingen kunnen worden geïntegreerd in een ‘geheel verzorgde’ reis.

‘Beyond Paradise’ onderzoekt manieren van representatie en visualisering, te beginnen met de massaproductie van beelden – een centraal gegeven in de vrijetijdsindustrie – en beweegt zich weg van de welbekende tourist gaze om onverwachte visies of persoonlijke verhalen te ontdekken. De beloftes van de verleidelijke ideaalbeelden zijn toegeëigend en onderdeel geworden van de kunstwerken die andere realiteiten onthullen en ons voorbij het paradijs brengen. Zodoende bevraagt ‘Beyond Paradise’ een van de grootste ficties van onze tijd: die van het toerisme. Lees verder...

‘Beyond Paradise’ is samengesteld door Delphine Bedel en Ayako Yoshimura, in samenwerking met Jelle Bouwhuis, curator van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.
Bij de tentoonstelling verschijnt de gratis SMBA Nieuwsbrief nr. 105 (NL/EN) met een introductie door de curatoren.

Filmprogramma
SMBA organiseert, in het kader van 'Beyond Paradise' samen met Maison Descartes een filmprogramma op donderdag 4 september, om 19:30u. De films in dit programma bieden een wisselend perspectief op toeristische activiteiten en fictionele representatie in verschillende geografische en politieke contexten. Er wordt onder meer werk getoond van Kamal Aljafari, Olivo Barbieri, Bik Van der Pol, Mounir Fatmi, Kwang-Ju Son en Quirine Racké & Helena Muskens. Samenstellers: Delphine Bedel en Ayako Yoshimura. Het definitieve programma wordt aangekondigd op de website van SMBA en door Maison Descartes.

Met steun van:
Institut Français des Pays-Bas en in partnerschap met Maison Descartes.

www.smba.nl