Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Tentoonstelling — vanaf 31 mei 2021

Het Stedelijk Museum presenteert samen met Tate Modern een grootschalig overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (1941). Deze tentoonstelling omvat een periode van meer dan vijftig jaar en is daarmee het eerste omvangrijke retrospectief van Bruce Nauman in Nederland.

Nauman onderzoekt in zijn werk telkens weer de definities van een kunstwerk en confronteert de beschouwers rechtstreeks met hun eigen fysieke en mentale aanwezigheid. De tentoonstelling laat de diversiteit van Nauman’s oeuvre zien door middel van zijn sculpturen, neonwerken, films, videowerken, geluidsopnames, tekst en werken op papier, in een niet-chronologische parcours, waarbij te zien is dat de kunstenaar meermaals terugkeert naar eerdere thema’s. Het werk van Bruce Nauman is in Nederland goed verzameld, de tentoonstelling in het Stedelijk wordt dan ook uitgebreid met werk van de kunstenaar uit Nederlandse collecties.

Bruce Nauman, 'Seven Figures', 1985. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Bruce Nauman, 'Seven Figures', 1985. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

De tentoonstelling Bruce Nauman is georganiseerd door Stedelijk Museum Amsterdam en Tate Modern, Londen in samenwerking met Pirelli Hangar Bicocca, Milaan.

Samengesteld door Leontine Coelewij, Conservator Hedendaagse Kunst Stedelijk Museum Amsterdam, Martijn van Nieuwenhuyzen, voormalig Conservator Hedendaagse Kunst Stedelijk Museum Amsterdam, Andrea Lissoni, voormalig Senior Conservator (Internationale Kunst), Film, Tate Modern, Nicholas Serota, voormalig Directeur Tate en door Katy Wan, Assistent Conservator Tate Modern.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de Terra Foundation for American Art, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, Fonds21, het Blockbusterfonds, de Turing Foundation, Stichting Zabawas en de Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte.