Tentoonstelling — 19 sep 2015 t/m 3 jan 2016

In 2013 schonken verzamelaars Pieter en Marieke Sanders meer dan 100 kunstwerken aan het Stedelijk Museum. Een selectie wordt nu voor het eerst getoond in de context van de collectie van het Stedelijk.

Het echtpaar Sanders laat zich al ruim veertig jaar graag verrassen door het actuele werk van relatief jonge en nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De samenstelling van de schenking loopt uiteen van schilder- en beeldhouwkunst tot, in het bijzonder, video en fotografie. De collectietentoonstelling focust op werken waarin het alledaagse tot het bijzondere wordt getransformeerd. Daarnaast laat de tentoonstelling  de ingrijpende overgang zien van de werken uit de privésfeer naar de museale ruimte. 

Door hun signalerende aankopen brengt de verzameling van Pieter en Marieke Sanders inmiddels een drietal generaties kunstenaars samen. Daarnaast geeft hun collectie een bijzonder tijdsbeeld van het galeriecircuit in Amsterdam. Hoewel internationale kunstbeurzen een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen zijn de Amsterdamse galeries nog altijd een belangrijke bron van inspiratie voor het echtpaar Sanders.  De tentoonstelling bevat werk van onder meer Marinus Boezem, Wassink/Lundgren, Ryan Gander, Job Koelewijn, Paulien Oltheten, Amalia Pica, en Marijke van Warmerdam.

Pieter en Marieke Sanders over hun schenking: “De heropening van het Stedelijk vraagt om een cadeau vonden wij. Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie en aan het museum te schenken, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

De werken uit de schenking leveren een belangrijke bijdrage aan de collectie van het Stedelijk. Zo is een vroeg schilderij van Jan Andriesse een mooie aanvulling op de schilderijen en andere werken van hem uit de collectie van het Stedelijk. Een fotowerk van Ryan Gander is een veelbelovende versterking van zijn nog prille aanwezigheid in de collectie. In een aantal gevallen betekent de schenking de start van de aanwezigheid van een kunstenaar in het Stedelijk, zoals voor de Canadese fotograaf Steven Waddell. Uitgangspunt voor de collectietentoonstelling is dan ook de manier waarop verschillende werken uit de schenking de bestaande collectie versterken.

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief